Pot-au-feu


Elizabeth David wijdt wel 3,5 pagina aan pot-au-feu. In de zomer lagen de ingrediënten voor het oprapen. In de Leclerc was bijvoorbeeld de Charolais te koop voor 3 en 2 euro per kilo. Het gaat om de bouillon. Drieeneenhalf uur sidderen, zegt mevrouw David met prei, ui, tomaat en peuleschilletjes voor de kleur.
Twee of drie blaadjes van de 4 meter hoge laurier voor smaak en geur.

Van het gekookte vlees kan salade worden gemaakt. Alleen in de zomer (jammer genoeg) staat op de markt in Dun een kraam met lekkere dingen uit de Provence en daar hadden ze die heerlijke vette kappertjes aan een steeltje. Die gaan door de vinaigrette met veel augurkjes, bladpeterselie en mosterd. Gekookte aardappels erbij en smullen maar.

(De kraam uit Baskenland is ook niet mis. De allerlekkerste schapenkaas en verrukkelijke worstjes. Maar net als die uit de Provence: alleen in de zomer aanwezig. Gelukkig is Geitenmie er altijd.)