Brieven aan broer Theo

In de herfstvakantie kwam het gesprek met de Franse buren op de moslims. De zoveelste bus was in de fik gestoken en ze vroegen zich af of wij dat ook hadden: “Musulman”, en dan de extreme vorm.
Nou en of, bevestigde ik, er is zelfs een moord gepleegd op een cineast, en andere mensen worden zodanig met de dood bedreigd dat ze moeten onderduiken of non-stop bewaking nodig hebben.

Ja, herinnerde zich meneer B., dat hebben we gehoord, van Gogh heette hij, is het niet?
Is dat familie van Vincent, vroeg zijn vrouw, want de familie B. is in kunst ge????nteresseerd, zoals ik al eerder heb vermeld.
Theo is een achterkleinzoon van Theo, de broer van Vincent, dacht ik, het kind van broer Theo is de grootvader van de arme vermoorde, om het anders te zeggen.

Heeft u de brieven van Vincent aan zijn broer wel eens gelezen, vroeg ik.
Neen, hoe moest dat nu, ze lazen toch geen Nederlands?
Maar hij schreef in het Frans! En nog prachtig bovendien! En hij maakte er vaak een tekeningetje bij om aan zijn broer te laten zien waar hij mee bezig was.
Ze stonden paf.

Nu zijn niet alle brieven in het Frans, maar bij amazon.fr heb ik de brieven in vertaling gevonden en besteld. Met de tekeningen, zoals op 4 juni 1890 een schetsje van dokter Gachet.


Leuk kerstcadeautje, nietwaar?

3 thoughts on “Brieven aan broer Theo”

  1. We blijven idd aan de gang met spullenruil. Maar dat is bevorderlijk voor de integratie. Ik wou dat ze me adopteerden. Volgende keer eens aankaarten.

Comments are closed.