Dode zalm

De vorige eigenaar van ons Franse huis heeft in zijn tijd het houtwerk, dat wil zeggen de balken, raamkozijnen en de schoorsteenmantel de kleur keniabruin (licht) gegeven.

Dat zou nog daar aan toe zijn, maar de verf zit er zo dik op, dat er zelfs met de meest bijtende chemicali?´n geen beweging in te krijgen is.

oktober 2004, bij de bezichtiging

Zandstralen zou gaan, alleen is daarvan het bezwaar dat je de rest van je leven zand vindt op de meest onverwachte plaatsen, zoiets als vergeten paaseitjes en pepernoten, hoewel die laatste meestal door de honden worden gevonden en opgegeten.
Enfin, er zit niks ander op dan de boel in een ander verfje te zetten.

Bij de familie Oudolf is het houtwerk in de prachtige kleuren van Farrow & Ball geschilderd, van die mooie groen- of blauwgrijze matte verf, oud-Engels zou ik het willen noemen. (Piet Oudolf heeft tussen twee haakjes een werkelijk adembenemende opdracht, kijk maar eens even op thehighline.org)


UIt: Elle Wonen
Sla ik onbevangen de Elle Wonen open, valt mijn oog op een houten kast geverfd in de kleur off-black, ja hoe verzin je het, van Farrow & Ball.
Ze hebben die kleuren allemaal merkwaardige namen gegeven, dode zalm, grijze duif. Luister: Monkey Puzzle¬¨¬®??ú: A typical 19th century estate colour which has, like so many successful colours, endured the generations. Good with both brick and stone and indeed furniture.

Nu moet die kromgetrokken Ikea-kast, die er qua model wel op lijkt, ook nog een kleurtje hebben, al is het maar om de houtworm geen kans te geven. Ik doe hem gewoon in off-black en grijze duif. De balken worden iets anders, wel mat maar minder, en meer groenig of blauwig. Breakfast Room Green, of Sugar Bag Light. Oval Room Blue roept de verkeerde associaties op.

En tenslotte heb ik de melkflessenkroonluchter aangeschaft, ter vervanging van de TL-buis. Hij staat hier nog in zijn doos en hoe die in de auto gaat passen, weet ik niet. Ik heb hem alvast boven de keukentafel geshopt:

Het valt niet mee, serieus een huis inrichten.

5 thoughts on “Dode zalm”

  1. Dat is een waar woord, -paul.
    En ja RobertS, ik vind hem mooi. je reactie was door de provider in de spambak gedaan, maar goed dat ik hem niet blind heb geleegd.
    Het moet nou niet al te oubollig worden.

  2. Ja, mooi he? De NewYorkers hebben heel hard hun best moeten doen om dat stukje Manhattan uit de klauwen van de projectontwikkelaars te houden.

Comments are closed.