Europese velden

We gingen naar Rotterdam waar Hans een grote tentoonstelling had.
Hans van der Meer. Europese velden. Landschap van het amateurvoetbal.” Jaja.
Het was een drukte van belang. Meestal is er geen Amsterdammer te bekennen als een Amsterdamse fotograaf (of wat voor kunstdiscipline dan ook) buiten Amsterdam exposeert. Ze komen hun postcode niet uit, die jongens en meisjes. Maar deze keer dus wel.


Zalen vol intrigerende en merkwaardige foto’s van de zaterdagmiddagamateurs in Portugal, Belgi?¬¨¬•, Frankrijk, Roemeni?¬¨¬•, Itali?¬¨¬•. Niet alle velden zijn van gras, sommige zijn kurkdroog en alleen aarde, zoals in Spanje, anderen zijn van beton zoals die in Portugal. Je moet goed kijken en als je dat doet, dan hoor je het geroep van de vijf toeschouwers en ruik je de typische geur van sport op een grasveldje. Hoe voetbalbeton ruikt, weet ik niet.


We mochten blijven eten in het museum met een heleboel vrienden en familie van Hans. Hij hield een praatje op een trap, een keukentrap dan.


Toen we weggingen heb ik het paard van Marino Marini nog even op de hals geklopt. Dat staat er al jaren zo braaf.

Ja, in het museum Boijmans van Beuningen.

5 thoughts on “Europese velden”

  1. Jaa hij was bij ‘De wereld draait door’, en dat had niet speciaal mijn belangstelling tot ik hoorde hoe hij er over sprak. Mooi. Mathijs van Nieuwkerk interviewde hem. En ik hoor net dat hij zo dadelijk op Radio 1 komt!

  2. Heb hem net op de radio gehoord. Hoe hij de cornervlag fotografeert en de verhalen die hij wil vertellen met zijn foto’s.

  3. Ik heb het boek Hollandse velden van die fotograaf. Heel mooi boek. Je voelt jezelf vereeuwigd als amateurvoetballer. Soort monument voor de onbekende soldaat. En heb net mijn (ex-amateurvoetbal)vrienden uitgenodigd om daar te gaan kijken.

Comments are closed.