Feest feest feest


Oude wielen in st.Laurent
Zaterdag en zondag was er weer de manifestatie oude wielen oftewel: vieilles roues. De foto van gisteren wekte de suggestie dat het om oude auto’s ging, maar neen, het waren vooral landbouwmachines uit het jaar nul, die allemaal nog werkten. (Brandend te zien! Nooit gedragen!).


Op een gedeelte van het vliegveld van St. Laurent (z.o. van Gu?©ret) stonden ze, omringd door bedrijvige oude mannetjes in overall, die elke keer een tractor of een hooikeerapparaat aan de praat wisten te krijgen.
Dat vliegveld was gewoon een gigantisch grasveld, voor de helft begroeid met tijm, zodat hier zomaar het effect beschreven door Vita Sackville-West te beruiken viel. Nadat we een poosje door de benzinedampen de geur hadden opgesnoven, waren we licht misselijk. We bleven tot de dorsmachine het deed. Er reed een grote kar met schoven het terrein op, zodat het vooroorlogse plaatje compleet was.
Ondertussen steeg om de vijf minuten een cessna op, waarin bezoekers hun luchtdoop konden ondergaan. (20 euro) Waar was eigenlijk de verkeerstoren?


Postkantoor in Dun
‘s Avonds keken we naar de wielerwedstrijd, avec les g?¬¨¬©ants du tour, zoals de folder meldde. We stonden toevallig op de juiste plek toen de reclamekaravaan de cadeautjes uit de ramen begon te gooien: balpennen van onze bekende Valdipneus en petjes van Jeanroth, met onze eigen Jean-Claude als speaker. Er reed ook een auto mee met een paar jongetjes die met vertrokken gezichtjes keihard en gericht snoepjes tegen het publiek aangooiden . Dat was uitkijken geblazen.
De renners reden 50 rondjes van 1,5 km. We hebben het einde niet afgewacht.

Zondagochtend gingen Yeva en ik net als vorig jaar naar de brocante in Naillat, in de hoop weer mirabelles te scoren. Die zijn jammer genoeg nog niet rijp en volgens de mevrouw van de schuur duurt dat nog twee weken. Ik kocht wel een lampetschaal, volgens de verkoper speciaal bedoeld voor fruit. (5 euro, ik vond het dit keer flauw om af te dingen)
We zagen eindelijk het kindje van de slisser, een meisje van 10 maanden, met net zo’n toetje als de trotse grootmoeder die ernaast stond te stralen. We kochten een beetje droge ham, die zo heerlijk bleek dat we er spijt van hadden dat we er niet meer van hadden gekocht.


‘s Middags was dan eindelijk het F?‚Äö?묢te du Cheval in St. Sebastien, waarvoor we dat pak hadden gemaakt. Gespannen kinderen en paarden, die (de paarden) zich uiteindelijk zo opgewonden gingen gedragen, dat er een paar naar de manege werden teruggestuurd. Saar mocht op de bok bij de Fjord Lola, en Siebe en ik reden in de hooiwagen naar het feestterrein.


Het d?©fil?© maakte nog een rondje door het dorp. Plotseling herkende ik de notaris, wat niet meeviel, want hij was in zijn vrijetijdskleding. Zijn zoontje reed mee met een soort aluminium vuilnisbak op zijn hoofd.


Riddertje Vuilnisbak

Hoogtepunt van het feest was een show door een stel Andalusiers, die zwenkten, zwierden en zich lieten vallen als ware circuspaardjes. Het publiek werd in twee kampen verdeeld, rouge en bleu en we schreeuwden onze kelen kapot om onze favoriet (ROOD!) aan te moedigen.


Een filmpje

Omdat we voor de trekking van de tombola weg moesten, wisten we niet of we de pony gewonnen hadden. Aan een uiterst betrouwbaar ogende dame (de grootmoeder van een van de kinderen) gaven we een lijstje met onze lotnummers en ons telefoonnummer. En terwijl Siebe en ik in de kerk naar een uiterst merkwaardig concert luisterden, zaten de meisjes naast de telefoon te wachten tot ze gebeld werden. Maar helaas, het bleef doodstil.


Wat moeten we ook met een shetlandertje? Hij was wel erg mooi.

Morgen meer over de schuur. Het leek wel een uitzending van Spoorloos.

2 thoughts on “Feest feest feest”

  1. Hartsikke leuk verslag, Elz. Wat een belevenissen in zo’n korte tijd, geweldig! Door het te lezen beleef ik het ook een beetje mee. Ik ben nog steeds aan huis gebonden door de patient. Mijn veulen is beurs geprikt door de antibioticum-injecties. Vandaag maar een vers stukje bil gezocht om in te prikken. Voorlopig is de situatie dus stabiel, maar het wordt afwachten als het spuiten over twee dagen stopt, dan kan alles weer van voren af aan beginnen. Maar, we blijven optimistisch en gaan weer door! Blijf genieten daar he!

Comments are closed.