Gans

Op 1 januari gaan we – deo volente – de ronde van het dorp weer doen. Vanaf 09:30 borreltjes met alle buren bij alle buren, hapjes eten en iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen. Zie het verslag van de vorige keer.
De buren sloven zich van te voren enorm uit met het bakken van volmaakt gevormde koekjes, iets wat mij mijn hele leven nog niet is gelukt. Maar zoals jullie op het plaatje kunnen zien, dit jaar gaan we ze paf doen staan met een gingerbread house.

Bij het Chinese Warenhuis, je woont tenslotte in Chinatown of niet, wandelde ik gisteren even naar binnen om te zien of ze nog interessant materiaal voor dit project hadden. Ik heb daar een groot pak Baking Soda (1,09 ‚Äö?Ñ?? ¬¨¬Æ) gekocht: “for baking, cleaning & deodorizing” vermeldt de buitenkant.
(Ik herinner me ineens dat mijn buurmeisje en ik in Den Haag naar de drogist werden gestuurd om deze Sodium Bicarbonate te halen voor haar vader die het aan zijn maag had. Een beetje optimistisch te denken dat dit wonderpoeder ook tegen maagkanker ingezet kan worden.)
Omdat de Franse buren uiterst conservatieve eters zijn, heb ik alle bizar gekleurde Chinese snoepjes laten liggen. We nemen wel hartjes en tumtummetjes voor de versiering.

De slager in Dun le Palestel moest me teleurstellen toen ik hem belde: er was veel te weinig gans geleverd.
Hij zette het op een vrolijk kwekken en noemde alles wat hij nog wel had: eend, parelhoen, kippetjes etc. etc. Ik weet het nog niet, ik weet het nog niet, jammer, jammer.

Het kookboek van Henriette Davidis dat ik ooit in een antiquariaat in Den Haag heb gekocht, heeft behalve talloze praktische recepten, ook plaatjes die me al jaren intrigeren.

Het leest een beetje moeilijk met dat vooroorlogse gotische font. Deze Henriette Davidis “gilt als ber??hmteste Kochbuchautorin Deutschlands” zegt Wikipedia. “Die Kunst gut und billig zu essen” uit de tijd dat het wild door de keukendeur naar binnenwandelde.
Gans bratfertig

Recepten met wild zwijn, rendier(?), haas, kalkoen en minstens 5 met gans. Wat een pech nou toch! Nog ?©?©n nachtje slapen en dat is geen pech, dan zijn we er. We gaan weer dagelijks verslag doen.

2 thoughts on “Gans”

 1. Bijna, of inmiddels, veilig aanwezig. Geniet, geniet, geniet!!!
  Laat de dames nogmaals lekker afwassen terwijl ze ‘let it snow’ zingen.
  (Wij genieten hier ook, maar anders.)
  Lekker plannetjes maken met je nieuwe schuur en de extra tuinruimte (zwembad? Of moet je dan wel errug veel hakselen)
  In ieder geval: onthaasten, lekker lezen, genieten van elkaars gezelschap en van dat van de ‘Creusois’ en vooral ons laten delen….

 2. Ik geloof dat dat nieuwe stukje tuin louter rots is met fijne bramen. Hoe krijg ik daar een zwemvijver in?

  Het is hier weer heerlijk en de vloer is droog! Dat is nieuw. En het is buiten koud, ook heel anders dan Nederland. Jullie ook genieten!

Comments are closed.