Juffertjes


Vandaag ging ik naar zo’n tuincentrum, dat nog maar weinig met tuin van doen heeft. Bij de Aldi kun je zo’n beetje hetzelfde kopen. Maar goed, ik had een cadeaubon gekregen en had aarde nodig.
Bij de ingang stonden de zomerbollen uitgestald. Daar ben ik gewoon te lui voor, zomerbollen, omdat die als het koud en nat wordt, uit de grond moeten worden gehaald en ergens “droog en koel” moeten worden bewaard. Dahlia’s.
Maar er waren Crocosmia’s en dan ook nog eens de variant lucifer. Hoera!
Die had ik altijd beschouwd als een soort Fresia’s en dus intens burgerlijk, maar na mijn kennismaking met Christopher Lloyd dacht ik er wel anders over.


(Van de site www.greatdixter.co.uk .)

Christopher Lloyd? Hoe zou het met hem gaan? Leeft hij nog?
Kom, we googlen ereis wat: Great Dixter:

January 2006

Christopher Lloyd March 2nd 1921 -Jan 27th 2006

On a snowy day in January Christopher Lloyd sadly but peacefully passed away. This is a great loss for all who knew him and all those inspired by his joyful approach to gardening. His spirit will always live on here at Dixter and we intend to continue to work with the same creativity, passion and sense of fun that he brought to all of our lives.

Much missed.

Ach, hè nom d’un chien. Nou, daar ben ik niet blij mee.

Ik ben wel blij met de aankoop van 40 knolletjes van de soort. Ik dacht werkelijk aan hem, toen ik ze kocht.
Ik heb ook nog zaad van de Oostindische kers gekocht – vorig jaar helemaal vergeten – en van die oogverblindend mooie juffertjes, de Spaanse witte, blanca naar mijn nichtje, daar verheug ik me geweldig op. Nigella Hispanica “African bride” dat ook nog. Die juffertjes zijn van Cruydthoeck.

De zaden van Cruydthoeck zijn alleen nog maar bij de tuincentra te krijgen, niks de dikke Cruydthoeck, ook al dood.

7 thoughts on “Juffertjes”

 1. Oostindische kers…breek me de bek niet open. Dacht ik de eerste jaren nog braaf de zaaddingetjes te moeten bewaren: niet nodig! Het komt zelfstandig op. In alle kleuren. En veeeeeeel.
  Gelukkig zijn de Tokkies er dol op.

  Wist je dat je de bloemknopjes kan inmaken als kappertjes?

 2. ja, ik heb ooit alle Oostindische kers in de volkstuin uitgezaaid, maar in die klei bleven ze klein en sneu en verdwenen. In de moestuin van een bevriend Frans hotel woekerden ze en vulden zelfs alle vazen maandenlang met alle schakeringen.

  Toen waren alle zaadjes op bij mij. Nu heb ik eindelijk weer nieuwe en genoeg voor de komende 10 jaar. In de Creuse doen ze het gegarandeerd.

 3. Dit heet voorpret. Toevallig voor de meisjes in Voorhout ook Oostindische kers gekocht. Ik hoop niet dat de slakken ze weer voorzijn. Hoewel in mijn (slakken)tuin deden ze het ook altijd goed. Ik gaf Anne ook een speciaal kindertuingroentezadenmix. Waarop Anne zei: Kijk pap we kunnen weer eten.

  De tuin was mijn grote liefde, maar ik heb er nooit spijt van gehad dat ik hem opgezegd heb, als hij niet meer in je systeem past dan krijg je geen spijt van opzeggen.

 4. Ik koop mijn Oostindische kers altijd op het bloemen- en plantenmarktje op de Singel. Ik plant er 5 in het geveltuintje en ik heb tot november bloemen. Ik heb vorig jaar zaadjes geprobeerd maar die deden het niet goed.

 5. In mijn eerste tuin, zonder klei, deed hij het fantastisch, net als de lathyrus. In Frankrijk is alleen de droogte een probleem.

Comments are closed.