Kastanjetaart

Mijn vader bracht van zijn dienstreizen naar Brussel, Parijs en Straatsburg altijd chocola voor zijn dochters mee, repen van C?¬•te d’Or en bonbons van Leonidas.
Later volgde hij kookcursussen, met een nadruk op p?¢tisserie. Op een gegeven moment ging hij bonbons maken met behulp van het boek van Len?¥tre.

Toevallig liepen we in Parijs langs de winkel van deze chef, maar we vonden de etalage een beetje teleurstellend. Het was lullige chocola voor heel veel geld.
Van mijn broertje T. kreeg ik een tijd geleden om nostalgische redenen “De traditionele desserts van Frankrijk” van Gaston Len?¬•tre. Geen bonbonnetjes, maar taarten en toetjes.

Het boek is in regio’s verdeeld en bij de afdeling Limousin/Auvergne staat behalve het recept voor Clafoutis (niet ontpitten die kersen!), ook een voor kastanjetaart, Casthanet.

Toen we twee jaar geleden in oktober Рop zoek naar een huis Рin de Haute Vienne logeerden, zaten we tussen tamme kastanjebomen en de kastanjes, la ch?¬¢taigne en les ch?¬¢taigniers.

In de Noord-Creuse, ofwel de Basse Marche, bij ons in de buurt dus, is het overwegend wal- en hazelnoot, maar toch kun je hier en daar een kastanje aantreffen. Van het hout maken ze dat schitterende hekwerk voor sjieke tuinen. Tussen ons haardhout zit ook kastanje.

Hier volgt het recept:

korstdeeg (uit de supermarkt)
1 ei
3,5 dl melk
1/4 l slagroom
150 gr suiker
1 mespunt zout
1/4 vanillestokje
50 gr boter
500 gr gepelde kastanjes
80 gr bittere chocola
7 geconfijte kastanjes voor de garnering
Doe het korstdeeg in een ronde taartvorm (22 cm) en bak hem 20 minuten voor in een voorverwarmde oven (220 C).
Mijn vader legde volgens Len?¥tre een laag droge bruine bonen op een velletje bakpapier op het deeg, de zg steunvulling, die moet voorkomen dat het deeg omvalt en geen opstaand randje vormt. Later nam hij ongebruikte kattenbakvulling.
Melk, suiker, gespleten vanillestokje, 3/4 dl room en zout verwarmen en laten rusten. Bak dan de kastanjes in de boter tot ze lichtbruin zijn, doe ze in de melk en laat ze 2-3 minuten zachtjes koken. Dan laten afkoelen in de gesloten pan.
Klop de rest van de slagroom en zet koel. Pureer de uitgelekte kastanje in de keukenmachine en giet er de melk met een dun straaltje bij tot een gladde massa. Spatel de room erdoor. Schep de helft van het mengsel in de vorm. Verdeel vier in kleine stukjes gehakte geconfijte kastanjes over de taart en doe daar bovenop de rest van het mengsel. Rasp de chocola met een dunschiller in spanen en verdeel over de taart met de rest van de geconfijte kastanjes. Zet minstens 2 uur in de koelkast. Heel lekker met lauwwarme chocoladesaus.

7 thoughts on “Kastanjetaart”

  1. Toch at ik die met kattenbakvulling met lange tanden. Had hij nu maar gezegd dat het bonen waren.

  2. Ja, vies. Vooral omdat hij dat ook altijd nadrukkelijk meldde. Toch een lichte vileine afwijking.

  3. En? Is deze echt goed? Pas dan begin ik eraan. Ik heb slechte ervaringen met toetjes en taarten uit boeken. Ze zien er altijd prachtig uit, maar mijn laatste baksel is zelfs zo de vuilinsbak in gegaan. Dan liever een taart met hulp van dr Oetker 😉

  4. Jeannet, taarten van Nigella Lawson, die zijn altijd erg goed, vind ik. Van kastanje moet je houden. Maar als je hem verdrinkt in room, vanille en chocola, dan moet ie wel lekker worden.
    Nigella, Goddelijke Huisvrouw, vraag die maar aan de Kerstman.

  5. Ik ben de kerstboom aan het optuigen en zal ondertussen de titel steeds prevelen voor de kerstman. Wie weet levert het iets op 😉

Comments are closed.