Rooie kool


“De appelbloesem was nog niet helemaal uit en hij was nog in dat vluchtige, kostelijke stadium dat hij meer een belofte dan een vervulling is. Appelbloesem is te gauw verbloeid, en het is juist zijn ware aard om zo pril en gesloten te zijn als een dichter van achttien”, zegt Vita Sackville-West in ‘In de tuin’, een Nederlandse selectie van haar tuinartikelen. Ik lees het voor de zoveelste keer en blijf haar geweldig vinden, ondanks de hier en daar haperende vertaling.

Uit het boek The new kitchen garden
Uit het boek The new kitchen garden

Een ander meegesleept – en meeslepend – boek, ‘The new kitchen garden’ van Anna Pavord, maakt een mens zo verschrikkelijk begerig door foto’s van volmaakte moestuinen: grote bossen goudsbloemen naast de rode kolen, doorgeschoten rode sla tussen de lage groene, ingewikkelde, van twijgen gevlochten hekwerken voor de bonen, bloeiende prei, en dat alles in een romantische omgeving, met een oud huis en onwaarschijnlijk gezonde planten zonder slakken, muizen of andere destructors. Wuivende aperges op de achtergrond.

Maar ho, wacht even: dat kan hier ook, makkelijk! Hier is een oud romantisch huis, we komen om in de goudsbloemen, de omgeving is verrukkelijk en twijgen zat, dus zo’n hekwerk zit in een mum van tijd in mekaar. Dat betekent dat we a.s. donderdag op de markt rodekoolplantjes moeten kopen, prei, sla en alles wat leuk is in zo’n ideale tuin. Ha!

Klik voor film: Elz met de hak.
Alleen nog wat brandnetelresten verwijderen, c’est tout. En die muizen en slakken. En de merels niet te vergeten, die rukken alles uit de grond. Daar hadden de buren het al over.

Florine, het buurmeisje (10) kwam gisteren even een uurtje kletsen (rode hakjes, mp3-speler in heur oor, moderne boerendochter) en wist niet eens hoe lang de draagtijd van een hond was. Maar mijn favoriet Tanbelle is gedekt (2 keer!), vertelde ze en ze gaan een pup houden. Het is dat het logistiek een probleem oplevert, anders zou ik er ook een willen. Over een paar jaar dan maar. Je kan niet alles hebben.

5 thoughts on “Rooie kool”

  1. Nou, dat vergoedt dan wel weer veel: dat ik hier niet hoef te hakken. Ik moet alleen bij het planten wel een regenjas aanhouden momenteel. Grrr. 1 Mei was het toch, h?®? We hebben poddome de kachel aan!
    Geniet er lekker van!!
    (Wat kan je een agressie kwijt in dat hakken. Toch?)

  2. Neen, maar jij hoeft het niet op eten en wij trouwens ook niet. Ze kleuren leuk bij dat oranje.

  3. Over oranje gesproken: ik heb een aantal canna’s geplant. Oranje en rood. Ben benieuwd

  4. Mooi canna. We hadden er vorig jaar 1 gekweekt uit een zaadje van de scholtuin van Saar, maar die wilde niet gedijen en france. In Amsterdam op de vensterbank doet hij het prima. Indisch bloemriet, noemden ze het. In Frankrijk zie hem of haar altijd op de rotondes staan. Gek dat hij het bij ons niet deed, eigenlijk.

Comments are closed.