Schoonmaak


Pittoresk dorp, net niet in het Bois van Chabannes

In het boekje van het feestprogramma van St. Sulpice is ook een hoofdstukje gewijd aan de historie, daar ontkom je hier niet aan. De lindeboom bij de Kapel van Mas st. Jean is meer dan 400 jaar oud en heeft in 1994 de eerste prijs gewonnen van het Concours van Opmerkelijke Bomen in de Marche (d.i. onze streek). Ja, dat wisten jullie niet, h?¬¨?Ü? Ons gehucht wordt genoemd samen met Mas st. Jean en les Verrines, als “pittoresque villages situ?¬¨¬©s sur les contreforts du Bois de Chabannes”. Dat klinkt heel aantrekkelijk. En dat is het ook.

Toen we gisteren de buren uitnodigden voor ons afscheids- annex verjaarspartijtje, moesten we meteen weer blijven en aperootjes drinken. De nichtjes van overgrootmoeder (85) uit Vierzon, zitten in augustus altijd in het laatste huisje in het dorp en kwamen toevallig ook langs.
Twee kleine, magere Franse boerenvrouwtjes op leeftijd met hun eeuwige schorten aan, kakelden er met snerpende stemmetjes lustig op los in een Patois waar we 90% niet van verstonden. Ze gaven tussen alles door nog wat restaurantrecensies in gewoon Frans, zodat wij er ook nog wat aan hadden.


Tis weer tied
Met het oog op onze nieuwe vloer moet de keuken helemaal leeg. Dat betekende vandaag op Saars verjaardag toch weer schoorsteenvegen. Omdat Kwintie in een vorig leven een schoonmaakbedrijf heeft gehad, vindt hij alles met het uiterlijk van een bezem interessant. Een hark, de bezem, de mop, de wisser en de spullen om de schoorsteen te vegen, van die dingen. De stofzuiger brengt hem echter tot razernij. Wat dat nu is? Zijn moeder is er zeker van geschrokken toen ze in verwachting was.


Een grande piece
Omdat de hele inhoud van de keuken nu in de salon staat, weet ik niet waar ik mijn computertje moet neerzetten. Morgen komt het hele dorp zoals gezegd weer langs. Hopelijk is het net zulk mooi weer als vandaag en liefst een beetje warmer, dan zetten we alles in de tuin.
Ik kreeg vandaag alweer 3 hele dikke en rijpe tomaten van buurman F. Je hoeft hier echt niet van de honger om te komen.

5 thoughts on “Schoonmaak”

 1. We kennen dat, we hebben zelfs wel eens wat weg moeten gooien. Zo veel was het. We schaamde ons rot.

  RobertS

 2. Nog gefeliciteerd! Overigens, voor een goed recept voor tomatensaus kun je op mijn site terecht. Gisteren de allerlekkerste saus ooit gemaakt. Van Hollandse vleestomaten en met nb Italiaanse kruiden. Voorheen gebruikten we altijd Provencaalse, maar dit is de knaller! Niks weggooien dus!
  Goede thuisreis alvast!

 3. Heeft Sara nu een duikbril gekregen? (Voor bij de zwemvliezen).
  Geniet van jullie laatste dag en pas op met de drank, dat lijkt me morgen niet lekker rijden.
  (Ja….mam!)

 4. Ik heb al ik weet niet hoeveel potten confiture en compote, straks nog een appeltaartje en die tomaten, ik heb een tomaatverslaafde hier in de vorm van Saar, die jullie hartelijk bedankt.
  Ze heeft een abonnement gekregen op een meisjesblad, Ellegirl of Cosmogirl. Dat vinden die meiden geweldig interessant. Plus allerlei kleine dingetjes. En een fiets voor naar die nieuwe school, ja ouderwets.
  Dat dorp hier is bijna geheel onthoudend en lekkere taart kun je ook al niet aan ze kwijt. Toch dring ik dat aan ze op, haha.

 5. Vergeet ik zomaar Saar’s verjaardag. Nog van harte gefeliciteerd. Leuke kado’s. Is de vakantei nu alweer voorbij?

Comments are closed.