Bobby James

Toen ik een paar dagen geleden met de hondjes over de Binnenkant liep (die op dit moment open ligt en daarom meer geschikt is voor wandelen, want door het ontbreken van snelverkeer loop je niet elke keer een bijna-doodervaring op), drong naarmate ik dichterbijkwam een steeds heftiger rozegeur mijn hersens binnen.

De roos was me nooit eerder opgevallen. Er staan bij ons in de buurt wel meer flinke klimplanten tegen de gevels, zoals de Blauwe Regen (in de Henri Polaklaan bv) , een klimhortensia en een aantal rozen, maar zo sterk had ik ze nog niet geroken.

De naam ‘Bobby James” kwam vanzelf bovendrijven, hoewel het natuurlijk ook een Kiftsgate zou kunnen zijn. Ze bloeien 1x per jaar. (De Kifstgate bloeit eind juni, lees ik, zo erg is het klimaat nu ook weer niet van slag, dan moet het haast wel Bobby zijn.)

Ik weet nog niet of ik hem Frankrijk wil. Misschien kan hij over de buitentuinmuur, hoewel de doorns en het 1x bloeien bezwaarlijk zijn. En ze hebben bijna altijd iets, die rozen, is het geen luis, dan is het wel vlektyphus.

Daar ga ik deze zomer eens over nadenken. Toch maar een New Dawn? Of helemaal geen roos, dan heb ik ook geen gedonder.

(P.S. Ik liep er net weer langs en de paradijselijke geur heeft me overtuigd. Als ik hem in het najaar plant, dat heb ik elk jaar een paar weken deze verrukking. Als ik daar eenmaal woon tenminste. En daarna de bottels.)

2 thoughts on “Bobby James”

  1. Ik spreek net mijn buurvrouw die me vertelde dat mijn roos zo lekker rook. Dat wist ik niet eens. Een witte doorbloeier en goeie groeier. Ik heb geen idee hoe hij heet. Net als de roze grootbloemige die voor staat een roos met weinig problemen.
    Terwijl de rozen achter al een lading luis te verwerken hebben gekregen toen het een tijd warm was. En de kleinblomige roze altijd zwarte vlekken krijgt.

  2. Dat zeg ik. Die New Dawn is over het algemeen erg gezond, maar die liet in mijn eerste volkstuin op een gegeven moment al zijn blaadjes vallen en had alleen nog maar bloemstelen met mouwtjes van luis.

Comments are closed.