Een nieuwe cuisinière

Samen met de buurman ga ik in december of januari een nieuw fornuis kopen. Hij zag bij ons onze ouwe trouwe Rosieres, die akelige aftakelingsverschijnselen vertoont, na 30 jaar met zijn haar voetjes in een natte keuken te hebben gestaan. Er zijn binnenin door de roest al strategische stukken ijzer afgebroken, de turbostand doet het niet meer en de klep onder de oven, die met twee dikke schroeven moet worden geopend om slakken te verwijderen, is gebroken.

Toen de buurman het merk zag, riep hij meteen dat we bij hem moesten zijn als we een nieuwe wilden. Wat hij precies voor werk doet weet ik niet, maar hij krijgt korting. Het is een hartelijke jongen uit Parijs, die aan een almaar kwebbelend, sympa carrierevrouwtje uit de Creuse is blijven plakken. Hij heeft zich volledig aangepast, zaterdag grasmaaien, leuke dingen met de kinderen doen en met nieuwjaar trakteert hij met gulle hand het hele dorp+gasten op oesters en Elzasser wijnen.
“De volgende keer dat jullie er zijn, gaan we op een zaterdag naar de fabriek en dan zoeken jullie een modelletje uit”, beloofde hij.
Ik heb mijn modelletje al gezocht, hoor. Deze week stuur ik hem een briefje met mijn wensen, dan hoeven we niet eens naar de fabriek. Maar misschien hoort dat erbij, om ons te laten zien wat hij in zijn werkende leven doet. On verra.

8 thoughts on “Een nieuwe cuisinière”

 1. Go ja. En Kwint, die houdt van appeltaart. LOL.
  Ik wil ook een AGA. Of een Nobel. Of een Cornue of..eh..
  Maar vooral eerst dat huis eromheen.

 2. Een Nobel, ja dat is nou echt mijn hartewens! Heb hem al gehad, een antiekrode, maar ben hem weer kwijtgeraakt gedurende mijn onstuimige leven…..jammer, jammer, jammer,…..

 3. Jaja, ik lees wel goed, maar ik verdween op de geurvlag van een herinnering, namelijk die Nobel……..
  Stook je dat ding, pardon “Rosieres” idd op hout?

 4. Hmmm, zou ik wel eens willen uitproberen. Hoe lang moet je van te voren stoken voordat je de oven kunt gebruiken of kunt koken? Heb je ook verschillende temperaturen?

 5. Je kunt na 30 minuten toch al iets doen, maar de oven werkt beter na langere tijd, een paar uur. Je kunt de schoorsteenklep open zetten, dan wordt alles bloedheet, de oven ook. Bovenop kun je helemaal rechts je pannetje zetten, dat is het koudst, links is het heetst. Met de schoorsteenklep dicht, dan kun je een cake bakken, maar weer geen biefstukje bakken bovenop. Alles kost tijd, je moet wel weten wat je gaat maken. Het went heel snel en werkt een stuk makkelijker dan gas, gewoon schuiven met die pannen.

 6. Precies, heel herkenbaar allemaal…. je weet wel vanwege die Nobel….. Wat mis ik dat ding.

Comments are closed.