Lampionnetjes

Van Knorretjes familie kregen we een boeket, dat wel drie weken aantrekkelijk bleef. Toen het echt op was, heb ik de takken van de lampionplant apart gehouden om die in het voorjaar in Frankrijk te planten, althans de zaden van de bessen die in de lampionnetjes zitten. Op dezelfde manier ben ik ooit aan de goudsbloemen gekomen. Die zijn via een bosje van acht of negen jaar geleden en de twee volkstuinen, in Frankrijk terechtgekomen.


Physalis alkekengi

Vorige week bleef ik in de Bibliotheek bij de Spanjekast hangen. (Vandaag is de bieb onbereikbaar vanwege de Dam-tot-Damloop)
Van het boek Spanje, een reisgids van Rik Zaal dacht ik dat het gewoon in mijn kast stond, maar ik zal het wel weer aan een onbetrouwbaar sujet hebben uitgeleend. Dat doe ik bijna nooit meer, iets uitlenen. Je krijgt het gewoon nooit meer terug, maakt niet uit wat. Boeken, kleren, tenten, rugzakken, borden, soeplepels, schoenen, tuingereedschap, pennen, servies, schaatsen, om maar eens wat willekeurigs te noemen. Weg. Alle exemplaren uitgeleend, zei de computer. Inderdaad.

Dat boek van Zaal is denkelijk uitverkocht en bij Kok (tweedehands boeken) vond ik nog wel Leve het Toerisme. Uit de bibliotheek had ik van Cees Nooteboom De omweg naar Santiago. Rik Zaal kan schrijven en is ook leuk. Jammer genoeg is hij niet dol op de Franse horeca en niet op Frankrijk in het algemeen. Dat komt misschien ook, omdat hij nu eenmaal verliefd is op Spanje.
Maar die Nooteboom, ik weet het niet. Er valt eenvoudig niks te lachen in die boeken. Na een kwart pagina verlies ik mijn belangstelling. Hij schrijft af en toe een beetje “mooi”, ook al zo irritant en noemt teveel namen in 1 alinea. Hij zou iets meer van zichzelf moeten prijsgeven, maar het is allemaal zo Serieus en zo Literair.
Echt, ik verveel me dood als ik een boek van Cees lees.

2 thoughts on “Lampionnetjes”

  1. Klaarblijkelijk heb ik iets gemist. Vanwaar die kennelijke interesse in Spanje? Feitelijk en inhoudelijk ben ik het HELEMAAL met je eens wat betreft die Nooteboom. Waarom wordt hij steeds zo de hemel ingeprezen, of is dat nou een voorbeeld van wegpromoveren?

  2. Reden: Vorige week bleef ik in de Bibliotheek bij de Spanjekast hangen.

    Geen idee. Waarschijnlijk dezelfde reden waarom ze ooit van Meegeren zo schitterend vonden.

Comments are closed.