Lepidopterologie

In plaats van ons bezig te houden met meneer Haisma – die komt later – zijn we vandaag na een dag van flutkarweitjes even gaan kijken naar het werk van onze buurvrouw Manon van Kouswijk. Haar expositie opende in galerie Ra in Amsterdam.
Ze maakt installatie-achtige kunstwerken. Parelsnoeren in zeep gegoten, bestek met tekst, geborduurde zakdoeken, zoals hier al eerder vermeld en nu vlinders.

We hebben haar al horen werken: kloppen, schaven en schuren en nu, na twee jaar is de resultaat te zien. Uit gewone dingen, gebruiksvoorwerpen, gevonden of gekocht, van de HEMA, het Waterlooplein, kinderspeelgoed, de Blokker is een vlinder gesneden.
Die vlinders liggen op kleur gerangschikt en zijn door Manon als Prikkebeen vastgespeld in vlinderdozen.

Ook de voorwerpen waar ze uit zijn gesneden zijn te zien. Een tennisbal, een koffiefilterhouder, een bekertje, een schoen. Een bizarre en fascinerende verzameling.

Dit werk hoort niet alleen thuis in een museum voor moderne kunst, maar past volmaakt in het Teylers, dachten we en warempel, laat er nu toevallig precies op dit moment een tentoonstelling over 18-eeuwse verzamelaars van vlinders zijn.