Patates


De seizoensarbeiders dalen neer

Deze week was een agrarische. Dat is niet zo gek, het is hier ?©?©n groot agrarisch gebeuren tenslotte, maar Jean Pierre vroeg of de jongens een handje wilden helpen. Normaal is het hooi zoals misschien bekend al in juni droog binnen, dit jaar liggen de rollen nog grotendeels op het land. Ze werden nu bij beetjes binnengehaald.
Het gevaar van hooiopslag is de broei, legde Jean Pierre uit. De rollen moeten niet alleen droog, maar ook afgekoeld de zolders op. Hoeveel schuren er in de loop van de tijd zijn afgebrand, wist hij niet, een heleboel in ieder geval. Bij hem had er eens een vervelend jongetje een lucifer bijgehouden.


Paulette zwiert naar beneden

Zijn moeder Paulette heeft stalen spieren en weet precies hoe je die dingen zo moet draaien en een zetje geven, dat ze keurig in het gelid komen te staan, met tussenruimte voor een briesje. Daar maakt ze met haar man ruzie over, zoals een langgetrouwd echtpaar betaamt. Hij grijpt steeds naar zijn hart en trekt grauw weg, maar zich afzijdig houden, dat kan echt niet. We vrezen het ergste.


Aardappelfeest

En vandaag hadden we weer het f?‚Äö?묢te des patates, in Saint Fiel. Omdat de broer van Sylvie dat organiseert, zijn al onze buren daar aanwezig. Op het filmpje (moet even worden geupload via een telefoondraad) zien we het aardappelrooien met behulp van de v/h ossen. Dat viel nog vies tegen, die grote beesten in het gareel te houden.

allez2.jpg
Filmpje

De drijvers gutste het zweet tappelings langs het lichaam. Het was vandaag toevallig namelijk weer eens een mooie dag, in tegenstelling tot gisteren, toen het serieus naar herfst rook.


Reizende tentoonstelling

De bekende kraampjes met kaas, worst, aardappels en jawel: Slakkenman was er gelukkig ook. Die ontbreekt nooit.