Tajine of tagine

Een heel handig gerecht voor luie kokers, deze Marokkaanse stoofpot, dat eigenlijk in zo’n merkwaardige kleien pot met puntdeksel gemaakt moet worden. Ik gooi gewoon alles in de wokpan van de HEMA.
Ui, courgette, tomaat, paprika (geroosterde uit een pot van de DIRK), vis of vlees (kip, lam, geit), bouillon, geschilde aardappel en een heleboel kruiden: gemalen korianderzaad, kaneel, komijn en bergen verse koriander. Alles in de genoemde volgorde toevoegen, behalve de droge kruiden, die kunnen met de uien in de olijfolie mee, heel, heel zachtjes pruttelend gaar laten worden, een beetje couscous ernaast met munt en/of kleine tomaatjes en klaar is Kees. Alle andere variaties zijn mogelijk.

Een vriend van ons werkte toen ik in Groningen woonde, als gastarbeider in het slachthuis. Zijn werk bestond uit het de vriescel in en uit sjouwen van grote stukken bloederig vlees en hij werd op een gegeven moment zo moedeloos van dat uitzichtloze bestaan, dat hij er van het ene op het andere moment mee kapte en het allereerste Marokkaanse restaurant in Groningen begon.
Daar kregen we voor het eerst (1975) dit heerlijks te eten.

Hoe ik via hem ook nog aan mijn poes Giro (overleden op 23-jarige leeftijd) ben gekomen, is een lang verhaal en vertel ik de volgende keer.

5 thoughts on “Tajine of tagine”

  1. De Folkingestraat met de sjoel aan het eind! Mijn vriendje woonde vlakbij de Evenaar.

  2. H.W.Mesdagstraat, kwam vaak in die kroeg op de hoek Ubbo Emmiusstraat en de Coehoornsingel. Hij ligt me voor op de lippen, maar kan er niet opkomen. De Hoanebieter?

  3. Ik woonde daar werkelijk vlakbij, maar wij gingen bijna altijd flipperen in caf?© Cum Laude, dat was onze aanleunwoning en bovendien kon je er poffen. Bestaat nog steeds in de Haddingedwarsstraat. Daar zijn weer hele andere verhalen over te vertellen, wat schiet me nu toch weer allemaal te binnen.

Comments are closed.