Toespraken

Ik zei nog zo, hou het kort! Die jongens weten niet hoe ongelooflijk saai het is naar eindeloos, wat zeg ik, oeverloos gelul te luisteren. De kunstjongen van Stroom zei van tevoren, ja, ik vertel even kort iets over Stroom en dan introduceer ik de volgende.
Even kort iets. Even kort iets? Een genant lang verhaal waarmee hij zijn kunstcentrumpje bij de minister op de kaart wilde zetten, om het maar weer eens in die pr-communicatietaal te zeggen. Tjesus! Boring!
Vervolgens kwam een mannetje aan het woord die een van de teksten van het boek had geschreven, ging hij gewoon die hele tekst een beetje voorlezen! Dat duurde minstens een kwartier. De minister bleef beleefd zijn kant uitkijken.

Gelukkig maakte Siebe het weer goed door een kort en grappig praatje te houden, waarin hij nog een fikse tik uitdeelde naar het Stimuleringsfonds van de Architectuur, dat dit nu reeds klassieke standaardwerk geweigerd had te subsidieren “want het ontbrak aan discours“. Discours? Discours? Weten ze wel wat dat betekent? Een beetje deftige woorden gebruiken, maar de betekenis kennen, ho maar. Beste Janny Rodermond, discours is een Frans woord en betekent: toespraak.
Waren ze bij de presentatie van Panorama Nederland aanwezig geweest, dan hadden ze genoeg toespraak gehad, aldus de fotograaf. Genoeg om de hele subsidiepot op te eisen, zou ik eraan willen toevoegen.

Mevrouw de minister, die een innemende vrouw bleek te zijn, was duidelijk onder de indruk en betoogde dat de schitterende foto’s maakten dat je zoals vroeger met de Deltawerken en de Afsluitdijk, weer trots kon zijn op Nederland.
“Oeps, wat zeg ik nu?”, giechelde ze.

Het is een hit, beste lezertjes. Koopt flink in, want dit is een collectors item, volgens de kenners.

2 thoughts on “Toespraken”

Comments are closed.