Turisti

Sinds de verhuizing van ons kantoor heb ik verschillende routes geprobeerd, de een nog leuker dan de ander. Ik moet – kort gezegd – van de Nieuwmarkt naar de Danzigerkade. Dan kun je allerlei omwegen of sneaky sluiproutes nemen, maar mijn favoriet in de winter is via het station, over de Haarlemmerdijk en dan vlak voor het Haarlemmerplein naar rechts, onder het spoor door de Nieuwe Teertuinen op, en dan een beetje immer gerade aus met een linkse afwijking, hopla, het gebiedje van de Houthavens in. Is de Nieuwmarkt vanuit een bepaalde hoek sprekend de Efteling, de Nieuwe Teertuinen zijn Anton Pieck op zijn ergst.
De dag van vandaag sloeg werkelijk alles, een aantrekkelijk laagje sneeuw op straat, de bomen net goed in de rijp en het water git- en gitzwart.
Aan het begin van de Teertuinen stond een kluitje mensen met hun digitale cameraatjes bovenstaand beeld te saven. Ik smeet mijn fiets tegen een hekje, haalde de Leica te voorschijn, riep gezellig: “Goed idee, het lijkt wel een rage!” en klikte er schaamteloos op los.
“Do the Netherlands always look like this?”, vroeg de enige man in het gezelschap met een Amerikaans accent.
“O jes, its laik ee veryteel in winter, wie hef laffelie winters in holland” wist ik ons land in onvervalst VVV-nederlandsengels toch maar weer mooi te verkopen.