Zwachtels


De Afrikaantjes van de buren

Ben ik toch vergeten het verdedigingsmechanisme van mijn jonge aanplant te fotograferen!
In mijn strijd tegen de herten, neen, dat zeg ik verkeerd, ik strijd niet tegen de herten, maar tegen hun foute eetgewoonten, namelijk het opvreten van mijn fruitbomen, heb ik een laken in repen gescheurd en de stammetjes ingezwachteld. Of houden herten ook van ouwe lakens?


We zijn er dol op, vooral met een scheutje pastis

Verder heb ik, geprikkeld door de Afrikaantjes van meneer B., bij Vreeken’s Zaden allerlei zaden besteld: schimmelbestendige tomaten (na die ellende van de afgelopen zomer), knolvenkel, vers cosmeazaad, want ik vrees dat we van de bloemen van dit jaar nauwelijks zaad kunnen overhouden, en het mengsel Kleinveeweide, “speciaal voor klein vee, zoals pluimvee, hamsters, eenden, ganzen, kippen, konijnen, hazen en cavia’s“.
Sinds we tegen een hert aangeknald zijn, of eigenlijk sinds er een hert tegen onze auto is aangelopen, hebben we een vegetarier in huis. En daarom eten we meer linzen en andere peulvruchten, zonder spekjes jammer genoeg. Bij de Marokkaan had ik al eerder ihkv Claudia Roden’s kookboek: Duizend-en-een-smaken allerlei mediterrane ingredienten gekocht, waaronder de zwarte bonen, en Madhur Jaffrey (600 vegetarische recepten) noemt heerlijke combinaties, met mais en dille bijvoorbeeld. Ik ga dat eens proberen in de snelkookpan, zoals ze suggereert: zonder weken in 10 minuten gaar.
Janet Grigson (groentekookboek) heeft de meeste venkelrecepten en zelf vindt ze die met parmezaanse kaas in de oven het heerlijkst. Maar de vissoep, vrij naar de Griekse avgolemono, die lijkt me helemaal geweldig. Vis eet onze vegetarier weer wel.

Voor de bouillon:
1 kg visgraten/koppen/vel
1 ui in plakken
1 prei, fijn gesneden
1 worteltje idem
1 grote venkelknol idem
1 kleine plak bleekselderij
1 teen knoflook
bouquet garni, liefst met dragon
venkelzaadjes
peperkorrels
korianderzaadjes, gekneusd
1 glas droge witte wijn
zout en peper

Voor de soep:
3 grote eidooiers
sap van 2 citroenen
1 eetlepel pastis
6 dunne plakken citroen
venkelgroen, fijngesneden

Nadat de bouillon is gezeefd en enigzins is afgekoeld (ruim onder het kookpunt), klop je de eidooiers met het citroensap en voeg je – als een bezetene kloppend – een soeplepel bouillon toe, zodat de eiermassa mooi glad wordt. Doe het mengsel in de soep. Dat afkoelen en kloppen is om te voorkomen dat het ei gaat schiften.
Giet in de kommen en versier met groen en citroenschijf.

Ik hol NU even naar de firma Tel op de Kloveniersburgwal om visafval te halen. Hongerrr!

One thought on “Zwachtels”

Comments are closed.