Bureaucratica

Fotograaf Jan Banning was vanochtend met journalist/schrijver Will Tinnemans te horen bij de TrosNieuwsshow, jammer genoeg zonder Mieke, maar met die oninteressante pushover Diewertje Blok (die trouwens weer getrouwd schijnt te zijn met co-presentator Peter de Bie, wat een heleboel verklaart).
Jan Banning heeft de afgelopen vijf jaar de Bureaucratie gefotografeerd in de vorm van ambtenaren achter hun bureau, bureaus die staan in India, Jemen, Frankrijk, Liberia, Bolivia, de USA en nog wat landen.
Vrijdag kwam M., mijn ex-collega en vliegende keep van Jan Banning op kantoor langs om het boek van die project (=2 boeken) te laten zien: het fotoboek en de tekst, dat laatste uitgegeven door Nieuw Amsterdam, met tekst en een paar foto’s. De foto’s zijn adembenemend fascinerend. De bureaus, ja, alleen al die meubelstukken grijpen je door hun verschillen. Ze verschillen niet alleen door de andere cultuur, maar ook door de functie en/of de persoonlijkheid van degene die er achter zit. De details! Hout of formica. Wat die mensen aan spulletjes hebben of niet. De omgeving. Wat is er te zien door die open deur. Een portret van de Leider. Er ligt sneeuw buiten. Die mannen die door het raam naar binnen loeren. Hoe oud zijn ze. Hoeveel verdienen ze. Wat is hun taak. De een is Amerikaans dik, van de ander zie je slechts het silhouet met boerka. Wat doen ze eigenlijk.


De fotograaf en de minister

Mijn Franse collega’s uit Parijs hadden het over Jan als “g?¬¨¬©nial” toen hij ter sprake kwam. En dat is het. Uitzonderlijk mooi werk, technisch, inhoudelijk en visueel. Geniaal, ja natuurlijk. Al deze foto’s zijn te zien in de Kunsthal in Rotterdam en we waren vanmiddag bij de opening. De minister van bureaucratie hield een echt leuk praatje. Ga maar kijken of koop het boek. Op zijn website zijn ze ook er nog veel meer te zien. www.janbanning.nl

Na afloop nog een slokje en toen weer terug. Wat is het toch fijn om in Rotterdam te zijn. Ik zag onderweg allerlei interessante huizen met bordjes “Te Koop”. Wat? Niks.

3 thoughts on “Bureaucratica”

 1. Er heeft (al een hele tijd geleden) een groot aantal van deze foto’s in het magazine van de VK gestaan.
  (Ik herinner me die enorme stapels papieren op die kasten van die eerste foto op de site van J.B., andere kamers waren weer erg leeg)

  In de omgeving van D.H. staan ook veel T.K. bordjes……

  Dat waren wel weer even genoeg afko’s voor de zondagochtend.

 2. Elz, Ik weet niet hoe ik anders in contact met je moet komen dus dan maar deze manier van vervuiling van je commentlist.

  Je hebt een link naar mijn website op je website staan genaamd “Aat en marry”. De link die daarbij hoort is recentelijk gewijzigd.
  De oude link wijst naar home.quicknet.nl/qn/prive/a.dekwaasteniet. Deze site gaat binnenkort uit de lucht en is vervangen door http://www.kwaasteniet.eu
  Omdat ik via jullie link vrij veel bezoekers op mijn site krijg verzoek ik je vriendelijk om de link aan te passen.

  Met vriendelijke groet
  Aat de Kwaasteniet

 3. Ok, tuurlijk. Ik zie geen tekst meer, die komt toch wel terug, hoop ik?

  Ik noem nog even Bureaucratia, mijn dyslectische verschrijving, ten bate van de googlezoek.

Comments are closed.