Goddeloos tuinieren

Alleen nog maar de tuin, hakken en graven en knippen en slepen, ik ben nu, om 20:26 uur een beetje moe geworden. Het weer is niet veranderd in regenbuien en onweersonzin, maar het is daarentegen heerlijk koel geworden, zodat we – dat wil zeggen de tuiniers Yeva en Elz – nu als idioten ons terrein vrij maken van ongewenste planten. De brandnetels van de afgelopen jaren hebben gek genoeg plaats gemaakt voor de boterbloemen. Ziet er leuker uit, je brandt je niet, maar ze zijn ook tamelijk hardnekkig. Verder lijkt het alsof alles eenvoudig bij te houden is. Ik maai eerst met de zeis en gebruik daarna de tondeuze, zodat er een keurig gazonnetje ontstaat.

De Helleborus heeft zich uitgezaaid, daar ben ik blij om, maar de Verbena bonariensis, die kan ik niet terugvinden. Hopelijk komen er ergens kleintjes te voorschijn.

Het kluitje zenegroen verspreidt zich, en bij de caviahokken groeien decoratieve polletjes gek gras omdat we met het voer hebben gemorst. Afgezien van dit soort geinige idyllische flauwekul, er moeten ook boodschappen worden gedaan, er moet worden gekookt en er moet worden gelezen!

Ik lees namelijk nu GOD als misvatting, van Richard Dawkins en ik vraag me af: waarom heb ik dat boek niet eerder onder ogen gekregen? Ik dacht dat ik de enige athe????st was die simpele vragen stelde waar de gelovigen geen of achterlijke antwoorden op hebben. De titel van het boek misleidde me: ik dacht dat er in het algemeen over god gezanikt ging worden, maar neen, Dawkins zegt: God bestaat niet. Zo’n fijn boek heb ik in jaren niet gelezen.
Het is ook g?‚Äö?묢nant om je te realiseren dat volwassen intelligente mensen zich zo verblind en serieus met zulke kinderachtige zaken bezighouden. En dat politiek van de Verenigde Staten sterk gestuurd wordt door dit soort orthodoxe griezels, die in iets geloven dat niet bestaat, maar wel vinden dat hun moraal de enige echte is: op grond van hun geloof (in iets dat niet bestaat). Als athe????st ben je daar een vuile ketter, zoals in de middeleeuwen, het is werkelijk niet te geloven.
Kijk maar eens naar een willekeurige aflevering van Oprah. De mensen danken om de haverklap “God”. Als Oprah zou verklaren ongelovig te zijn, denk ik dat ze met de dood bedreigd gaat worden en kan ze haar zaakje wel opdoeken. Zo gezellig zijn al die gelovigen. Maar dit even terzijde. Ik ga me even niet druk maken, zeg.
(Hettie, wel lezen, hoor, koren op je molen!)

3 thoughts on “Goddeloos tuinieren”

  1. Ik heb op mijn blog, een paar jaar geleden, geschreven over Madalyn Murray, oprichtster van The American Atheists Partij. Ze was tegen de immense invloed van de religieuse lobby op de Amerikaanse politiek. Zij was, in haar tijd, de meest gehate vrouw van de VS. Terwijl zij, net als ik, pleitte voor het gezonde verstand.

  2. Inderdaad, gezond verstand. Scheiding van kerk en staat, om maar eens mee te beginnen. Wat iedereen in zijn vrije tijd doet, moet ie zelf weten, wat zeg ik, dat wil ik niet eens weten!

Comments are closed.