Het is bijna weer zover


Startfilmpje

Zo, ze zijn er weer. (Zie 13 juli) Onderweg regende het zo hard dat we gewoon niks zagen, behalve een vage witte streep op de weg. Dat er dan nog een grote vrachtwagen lekker hard over de linkerbaan gaat scheuren, wie snapt dat? Ik niet.

De stapel boeken voor volgende week ligt al klaar, een heleboel Emile Zola, die ik na Parijs Retour van Bart van Loo ben gaan lezen. Die Bart van Loo schrijft erg aanstekelijk en onze Zola kan er ook wat van. Vooral L’Assommoir is een ijzersterk boek. Dit boek maak deel uit van de twintigdelige serie over een aantal generaties van Les Rougon-Macquart, een familie, waarvan de ene tak de rijke, gevestigde orde en de andere de arme arbeidersklasse vertegenwoordigt. In L’Assommoir komen de alcoholische, door hun noodlot verdoemde arme leden aan bod.
Ik kende Zola eigenlijk alleen van J’accuse en was be????nvloed door de algemene opvatting dat hij van iets minder allooi was, een opvatting die natuurlijk alles met de Dreyfus-affaire te maken heeft. Hij is verguisd en erger nog, hij blijkt te zijn vermoord. Hij kan echt wel schrijven.

Verder neem ik mee: de biografie van Bob den Uyl, de briefwisselingen van Reve en Hermans, van C?©line met zijn uitgever en die van George Sand met Flaubert en dan nog wat fiction, Saramago, Het Verzuim van de Dood en meer van dit soort literatuur plus mijn favoriet: Compleet Handboek Kippen Houden. Neen, ik kom de tijd wel door.
Eens kijken wat Siebe allemaal meeneemt.

2 thoughts on “Het is bijna weer zover”

  1. Heej, ik heb dat boek van van Loo ook op mijn lijstje.
    En ‘Les Bienvieillantes’ van Littel staat al een jaar ongelezen in de kast.
    Overigens heb ik als ouwe trut eindelijk zo’n MP3-speler waar ik nu luisterboeken opzet (http://www.litteratureaudio.com/)
    Heel lekker tijdens het klussen!

  2. Littel kocht ik toen hij net de Goncourt had gewonnen, sindsdien kan ik niet meer stuk bij de Franse dorpsboekhandelaar. Ik kocht hem voor mijn collega die 20 jaar in Parijs heeft gewoond, dus het was nep, maar goed voor mijn imago. Van Loo moet je lezen, ik vond hem erg leuk.

    Ik ga eens je link bekijken, ik was al aan het speuren naar online boeken. Zo heb ik laatst Doctor Vlimmen weer eens gelezen.

Comments are closed.