Ouwe wijven


Een lekker wijf?

De vraag is, moet ik aandacht besteden aan een truttenboek? Want Een kwestie van Lef van Joyce Roodnat is schokkerend truttig. Alsof de laatste veertig jaar niet zijn gebeurd, dit gebazel over wenkbrauwepileren, op je adem letten (“Niet kreunen!”), kledingadviezen (“Kies voor een blouse met een boothals, een pantalon die je billen accentueert…”) en een op te bouwen brillencollectie, om maar eens een willekeurige greep te doen.
Wie zegt er vandaag nog blouse of pantalon? Wie ziet er in godsnaam lekker uit met een leesbril? Ik niet. Deze Stijlgids voor vrouwen tussen de 40 en de 60+ is een gemiste kans, wat zeg ik, ik heb zelden zo’n libidoverlagend boek ingekeken. Ingekeken inderdaad, want gewoon bij het begin beginnen en uitlezen, dat is door die gristelijke schooljuftoon onmogelijk.
“Nooit vergeten: mannen zijn leuk”
“Sieraden benadrukken je persoonlijkheid en stijl”
“Er zijn vrouwen die make-up radicaal afwijzen. [..] Make-up zou aanstellerij zijn, pronkzucht, ijdelheid, vertoon. De puristes hebben misschien een schoon geweten, maar ze hebben ook ongelijk. [..] Moet(en) zij weten. Wij doen het anders. [..] Wij poederen onze wangen en neus en voorhoofd en hals tot iets zachts. We zijn mooi, en dat willen we weten.”

Ik begrijp het wel, ze preekt voor eigen parochie en dat is de mijne niet. De goedverdienende galeriebezoekster, verantwoorde-boekenlezeres (Heleen van Royen), de brave sexy-ondergoeddraagster (Marlies Dekker) en dan een verantwoorde blouse of pantalon uit je basisgarderobe aangeschoten, parelketting om en vooral geen opzichtige oorbellen, want dat staat ordinair na je 40ste, Joop Terheul! Het hoeft niet mooi te zijn, als het maar uit de Bijenkorf komt, want dat is de doelgroep volgens mij. Kijk maar naar het plaatje.

Als ik denk aan onze Franse buurvrouwen, zonder enige make-up, vrolijke krulhaartjes op de kin en ongelooflijk twinkelende ogen en een sprankelende geest, dan begrijp ik al helemaal niet wat Roodnat wil. (TIP: “Overweeg een minnaar, gun jezelf regelmatig een orgasme?”)
Ik ben dol op onze buurvrouwen en dat heeft alles te maken met de manier waarop ze in het leven staan. En dat je heel erg met ze kunt lachen, dat vooral ook.

3 thoughts on “Ouwe wijven”

  1. Het eerste dat ik las toen ik door het boek bladerde was een tip over de overgang en opvliegertjes: draag verschillende lagen kleding, een blouse en een vest, zodat je wat uit kunt trekken. Volgens mij stond dat advies ook in de Margriet van 1953.

  2. Soms lees je in de krant een recensie en krijg je onmiddellijk de ‘urge’ om naar de boekhandel te rennen om die musthave aan te schaffen.
    Ik las de recensie van haar boek (weet niet meer of het VK of NRC was) en had idd het gevoel dat alles ooit al eens was gezegd.

Comments are closed.