Pleintjes

Geprikkeld door mijn Zola-obsessie van deze zomer, gingen Siebe en Saar een kijkje nemen op de Place de l’Assommoir, genoemd naar ?¬¨¬©?¬¨¬©n van de beroemdste romans van Zola. Dit pleintje zit midden in de multiculturele arbeiderswijk La Goutte d’Or, waar het verhaal van wasvrouw Gervaise Macquart zich voornamelijk afspeelt. De wijk heeft een eigen site.

De Swartjes hebben een gigantisch programma afgewerkt in die paar dagen: het Louvre voor de plaatjes, de Sacr?¬¨¬© Coeur voor het uitzicht, het nieuwe museum La Cit?¬¨¬© de l’architecture et du patrimoine, ze zijn met de V?¬¨¬©lib door Parijs gefietst, cadeautjes gekocht bij Lafayette, en ze hebben diep onder de grond de catacomben bekeken. Saar kwam met honderden foto’s thuis.


De likker, niet te verwarren met de slisser op de markt in Dun

Vandaag was het donderdag en dus marktdag. Nu hadden we eigenlijk bijna niets nodig, maar we konden het niet laten en gelukkig maar, want ik ben nu ook met gemeenteraadslid Jeannette on kissing terms, een sympathieke vrouw die de communale bibliotheek runt waar ik voor mijn p.r. en om Frans te oefenen altijd een paar keer per jaar boeken leen.
Tot mijn vreugde was Geitenmie zelf haar kaas weer aan het verkopen, we hadden haar in maanden niet gezien. Ik durfde er niet meer naar te vragen na mijn ervaring met de Slisser, die immers ook plotseling weg was en die zo’n fataal motorongeluk bleek te hebben gehad.
H?¬¨¬© ja, daar was ook de vrouw van de notaris, kus kus, en hoe gaat het en met uw man en de kinderen ook goed en wat een weertje, h?¬¨?Ü, zondag, de hele dag met onze snuit in de zon gezeten en gaan jullie nog paardrijden? Kortom, we zijn alw?¬¨¬©?¬¨¬©r thuis en bovendien gezellig de hele dag het integratieproces aan het verfinetunen of hoe noem je zoiets.

Haar schoonvader heeft een plein met z’n naam, nu niet echt de mooiste rotonde van Frankrijk, maar de beplanting is wel weer leuk gedaan. Vorig jaar lagen er gigantische pompoenen tussen. Wie zou dat toch bedenken? Het is gewoon een boerentuinbeplanting, dat is het.