Soepkip

bandenhapper.jpg
Op de loer: bandenhapper Ravel versmaadt een enkeltje niet

Ik ging maar eens eens kijkje in ons dorp nemen om te zien waar dat gemotorzaag vandaan kwam. Op weg naar het centrum kwam ik zoals altijd langs de buurhond. Als je deze onderdanige hond niet streng aankijkt, hapt ze in je kont. Het is die Postautobandenhapper, die verder wel braaf is, ze laat zich graag aaien. Maar keer vooral je rug niet naar haar toe, dan grijpt ze je. Dat geldt ook voor de 2cv, dat die door haar gegrepen wordt, bedoel ik. Je kunt rustig met je rug naar de eend gaan staan, die doet niks.

boomzaag.jpg
Iets beter uitkijken, jongens

Verderop zag ik al dat onze buurman van het Grote Huis de hoekboom midden in het dorp aan het afzagen ging, hijzelf natuurlijk niet, maar zijn a.s. zwager met een maat. Ze stonden op een tot hoogwerker omgebouwde trekker, peuk in de mondhoek een beetje nonchalant te zwaaien met de kettingzaag. KADAF! daar viel al een enorme tak naar beneden, hing even aan de telefoonkabels, die nog een tijdje doorzwiepten en kwam met een doffe klap midden op de weg terecht. Nu komt er bijna nooit iemand langs, maar ze waren direct om de hoek bezig, dus een onnozelaar die nietsvermoedend het bochtje zou nemen, zou nog met gemak een stuk boom op zijn kop kunnen krijgen. Lekkere jongens.

Doet mijn telefoon het eindelijk, komen er twee, of eigenlijk drie prutsers langs om dat weer even ongedaan te maken. Ze hielden al snel op, want het was al 12:30 uur, tijd om te eten. De telefoon doet het nog. Ik schrijf maar snel een stukje, voor het te laat is.

soepkipjes.jpg
Heerlijk in de rode wijn met sjalotjes

Vorig jaar hadden de buren maar geen tijd de vleeskippen te slachten, tot het kippenhok in het najaar van de ene dag op de andere leeg was. Ze zaten in de vriezer, zei Jean Pierre desgevraagd. Nu loopt er weer een verse kudde soepkipjes, heel jong nog en tegelijkertijd bang en nieuwsgierig. Ze zijn van dezelfde soort als die in de vriezer, wat ook hun lot gaat zijn. Voorlopig moeten ze nog even groeien.

Het heeft nog niet geregend, wat een wonder mag heten. Het is nog steeds koud, een volmaakte dag om het gras te maaien, wat ik dan ook heb gedaan. Nu alleen nog wat ellende uit de moestuin rukken, de takken van februari verbranden of wegbrengen, zaadjes en oude aardappels in de grond stoppen en de zomer kan beginnen. Moet wel de zon een tijdje blijven schijnen.