Boeken

boeken, uit 1973 en ouder
Boeken o.a. uit 1973

In 1973 liep ik een tijdje met mijn ziel onder mijn arm. Ik had net eindexamen gedaan, was voor geen enkele studie ingeloot, had even druiven geplukt in de Champagne met een lusteloze hang naar avontuur en probeerde het maar eens bij boekhandel Ginsberg in Leiden.
Ginsberg deed zelf de sollicitaties en nam me onmiddellijk aan, niet omdat ik me zo geweldig presenteerde, maar omdat ik gymnasium had gedaan. Wist ik veel waar ik terecht was gekomen. Ja, in een boekenwinkel, met een echte kassa en echte klanten, de droom uit mijn kleuterjaren, toen ik met mijn zusjes winkeltje speelde.
Ik kreeg een snelcursus boekinpakken (een handigheidje, waar ik nog steeds de vruchten van pluk) en besefte pas na 2 maanden dat ik boekverkoper was geworden.
Boekverkoper, dat is niet zomaar een baantje, dat is geen beroep, geen vak, dat is het leven zelf. Ben je boekverkoper, dan hoor je bij de elite, de echte boeklezers, de ware liefhebbers, de kenners, de professionals. Verkoop je boeken, dan ben je lid van de club, dan hoor je erbij, dan zit je bij een select gezelschap.
Dat wist ik allemaal nog niet op mijn eerste dag bij Ginsberg. Ik moest nog veel leren, want ik was een kind van de jaren 70, alle formaliteit was geschrapt.
Je spreekt de klanten aan met u, kleren liever zonder scheuren of kreukels en trek normale schoenen aan, want dat leidt zo af. En kam je haar eens.
Wordt vervolgd.