Fietstocht uit 1995

Caf?© de Zon
Caf?© de Zon (Google Streetview)

Als de zon schijnt en het geen zondag is, stappen we voor de Drie Maagden (voormalig kraakpand in de Nieuwmarktbuurt) op onze fiets en rijden tegen de rijrichting in naar de Nieuwmarkt om onze eerste dijk te bereiken.
Bij de Geldersekade even naar links en dan onmiddellijk rechts langs de taxi‚Äö?Ñ?¥s van de Nieuwmarkt tot we op de hoek van de Zeedijk (de kopse kant) caf?¬© De Zon zien, de favoriete uitspanning van Rijk de Gooyer. We drinken er iets of rijden door. Aan het begin of eigenlijk aan het eind op nr. 143 zit Latei, de bric-?‚Ć-bracwinkel van onze huisgenoot Caroline. Zij serveert tevens heerlijke koffie en zelfgebakken appeltaart. Bij haar buren Kock en Elly Huisman kopen we vis. Vervolgens vooral aan de rechterkant Chinees, Chinees en nog eens Chinees. Ook voor mooie serviezen, pannen en chique eetstokjes.

Houten Huis Zeedijk
Houten huis op de Zeedijk (Google Streetview)

De Zeedijk wordt naarmate het begin naderen truttiger door de opknapbeurt van een paar jaar geleden, maar we letten even op het huis rechts op nummer 1, een van de twee nog overgebleven originele houten huizen van Amsterdam. We zien het Centraal Station. Hoe steken we vervolgens de Prins Hendrikkade over zonder gevaar voor eigen leven? Even naar rechts voor de Nicolaaskerk langs en dan oversteken bij de stoplichten en onmiddellijk weer naar links. Let op de tram! We fietsen op het fietspad langs de rijbaan en rijden niet-oplettende wandelaars van de sokken.
Het station voorbij en na de parkeergarage het fietspad rechts onder de weg door en weer naar rechts de Haarlemmerstraat in, het verlengde van de Nieuwendijk, overgaand in de Haarlemmerdijk.

Sigarenboer/Postagentschap
Sigarenboer annex Postagentschap Haarlemmerstraat (Google Streetview)

Hier zijn teveel heerlijke winkels, maar we noemen onze favorieten. Het postagentschap gevestigd in de sigarenboer (Haarlemmerstraat 18) is een uitkomst op drukke zaterdagen als we op weg zijn naar de Noordermarkt zonder geld. Geen rijen wachtenden voor u. Aan de linkerkant op nr. 79, een eindje verderop, iets voor bij het West-Indisch Huis, zit de zaak van Meeuwig: Olie Azijn Mosterd en jawel, onze Amora Mosterd hebben ze gewoon.

We passeren de brug van de Prinsengracht: de Haarlemmerdijk. Op de hoek op nr. 2 de sympathieke wijnhandel De Wijnbergh met uitgelezen Spaanse wijnen. Links op de hoek van de Binnen Oranjestraat een Islamitische slagerij, van wie wij vooral de olijven in knoflook aanbevelen en eten. Aan de andere kant op nr. 70 naast de Blokker, het Aladdinhuis met een uiterst uitgebreide en boeiende verzameling petroleumstellen en -lampen. Er past precies 1 klant in.

Aladinhuis
Ed van het Aladdinhuis op de Haarlemmerdijk © Jean-Pierre Jans

Weer aan de linkerkant een endje verder, bevindt zich een zaakje dat schelpkunst verkoopt en Thaise barbecues = die ontstoken worden met behulp van een brandertje gevuld met geurige olijfolie, zodat stinkende spiritus overbodig is.
Tenslotte halen wij amandel-honinggebak bij de Arabische bakkerij Meditarrane op nr. 184 rechts, ook voor croissants. We zien de Haarlemmerpoort. Daar moeten we langs. We steken het Haarlemmerplein schuin over, passeren de brug over de Singelgracht, gaan de Nassaukade over en fietsen met een omtrekkende beweging (v????r de frietkraam naar rechts en meteen weer links) het Westerpark in.

Frietkraam, aan het eind linksaf het Westerpark in
Frietkraam, aan het eind linksaf het Westerpark in (Google Streetview)

Het fietspad door het park met rechts het spoor voert tenslotte links langs het terrein van de voormalige Westergasfabriek. Het spoor ligt nu iets verder van de weg en we bevinden ons op een dijk in de richting van het dorp Sloterdijk.

Sloterdijk met kerk
Sloterdijk met kerk (Google Streetview)

Hoe heet deze dijk? Geen naam wordt vermeld. Na de kinderboerderij rechts gaan wij ook rechts richting spoor en dan niet onder de treinen door, maar vlak daarvoor weer naar links. Een zandpad, dat bij aanhoudende droogte niet te befietsen is. Wij zien de volkstuinen aan onze linkerhand. In de zomer bloeien de wilde roosjes langs de spoordijk. Bij de parkeerplaats is de ingang van ons doel: ons buitenverblijf. We gaan links door de poort van Nut&Genoegen, rechtdoor tot de zonnewijzer en dan linksaf de Lupinelaan op.

De oude tuin op 373
De oude tuin op 373 © E. de Korte

Aan de rechterkant op nr. 373 moeten we zijn, in de Blauwe Bouwkeet, tevens eindbestemming van een fietstocht, bijna dagelijks gemaakt in de prachtige zomer van 1995.

Amsterdam, december 1995

One thought on “Fietstocht uit 1995”

  1. Deze tocht is helemaal niet meer op deze manier te maken, want ??f de straten zijn verdwenen en/of veranderd (station en Westerpark), ??f de winkels zijn verhuisd of opgeheven.
    Er zijn er nog wel een paar over.

Comments are closed.