Melk halen

Uitzicht vanuit les Vergnes

Ik reed net in de 2cv naar de melkboerderij door een winters landschap, waar een aangenaam zonnetje scheen. Ook met het blote oog ziet het er buiten nogal blauw uit. Het heeft vannacht een klein tikje gevroren, wat te verwachten was gezien de heldere sterrenhemel gisteravond.

de eik bij les Vergnes

Bij Giraud verontschuldigde mevrouw zich nog een aantal keer dat ze me donderdag neen had verkocht.
– C’est la semaine de la cr?¬Æme, verklaarde ze. Iedereen wil room met kerst.
Ik had op de markt een bakje room gekocht, vertelde ik haar en had daar een matige aardappeltaart mee gemaakt:
– Pas grande chose!
Een tevreden glimlach tekende zich op haar lieve gezicht af, toen ik zei dat ik het met haar room weer een keer ging proberen.
РZe beweren wel dat het cr?®me ?©paisse is, maar het gewoon zure room, de room moet vloeibaar zijn en dat is hij niet, toch?
Inderdaad, die marktroom had een merkwaardige consistentie gehad. Ik overhandigde haar de nieuwjaarskaart die Yeva had getekend en ze stond paf, wat mooi getekend! en wil ze tekenares worden? Dat weten we nog niet.

de bordercollie van de familie G.

Buiten bewonderde ik de eeuwenoude eik in de voortuin, toen de honden van de boerderij me kwamen begroeten. De border ging NAAST! zitten alsof het een gehoorzaamheidsexamen betrof en liet zich braaf over haar hoofdje aaien. De ander zocht een plekje in de zon uit de wind en sukkelde weg. Zoete waakhonden van niks, dat was duidelijk.

foto vanuit de auto

Ik reed terug en probeerde rijdend een foto van ons dorp te maken. Ik zie nu pas hoe smerig mijn handen zijn en dat komt, omdat ik altijd tot mijn ellebogen in de cuisini?®re zit, als ik hem opstook.

Kitschplaatje met rijp

Sommige mensen durven dit soort plaatjes met droge ogen te laten zien, deze berijpte kitscherige tuinonzin. Een half uurtje later stond hier de zon en was de rijp gelukkig weg. Voor die flauwekul hebben we geen tijd.

Nu moeten we alweer naar de Inter, want de wijn is op en zonder wijn kan ik niet koken.

2 thoughts on “Melk halen”

  1. Ik heb nog geweldige tekeningen van een heel jonge Yeva, ze hebben altijd in de Boomstraat gehangen. Ze zijn meeverhuisd uiteraard.

Comments are closed.