Rijexamen

Rotterdam, Plaswijck
Lege parkeerplaats bij Van der Valk-vestiging Plaswijck

Nu we toch met oude meuk bezig zijn: op het plaatje hierboven de parkeerplaats, waar ik mijn rijbewijs haalde via het Staatsexamen. Dat was nog een heel gedoe, niet omdat ik zo beroerd autoreed, maar omdat ik door een verlammende faalangst werd gegrepen, als er zo’n zwijgende examinator naast me zat. Ik raakte een paar keer na een fatale fout in zo’n razende, moordlustige en recalcitrante bui, dat ik in een soort psychotische mist terug naar het examenlokaaltje reed, waar ik te horen kreeg dat ik was gezakt.
Mijn rijinstructeur had al snel in de gaten dat het via de normale weg nooit ging lukken, dus die had me vrijwel onmiddellijk bij de Staatsexamens aangemeld, waar ze volgens hem hele rielekste examinatoren hadden, heel geschikt voor mij. En dat was ook zo.
Die keer vertrokken we vanuit Hotel-Caf?©-Restaurant Plaswijck in Hillegersberg (Rotterdam), toevallig net om de hoek van het huis van vriendin H., waar ik dit weekend was, maar die daar toen nog niet woonde.
Ik herinner me niet meer van dat tochtje dan dat ik bij straatje keren hysterisch jammerde dat hij het niet deed: HIJ DOET HET NIET!
De sympathieke man, een soort vriendelijke ontspannen grootvader, suggereerde:
– Misschien moet je hem eerst in z’n achteruit zetten? H?¬Æ? Oh, ja.

Toen we na de verplichte rit terugkwamen, parkeerde ik de auto op een van de plekken hierboven en liet meteen opgelucht alles los. Klats, de motor sloeg af.
– De meeste mensen zetten de motor uit door het sleuteltje om te draaien, zei hij vergoeilijkend.
Met een rooie kop en klam zweet hoorde ik dat ik was geslaagd. Tjonge! Maar wat een schat van een man, die examinator.

2 thoughts on “Rijexamen”

  1. Jij bent de allereerste Elz ! De allereerste die ik weet die zegt van een rijexaminator “wat een schat van een man” Ik heb naast m’n job op school ook nog rijlessen gegeven en wat ik over examinatoren ooit gehoord heb wil jij niet horen en ik niet schrijven ! En toch zijn er nog drie collega’s uit de rijschool naar het examencentrum getrokken om daar die klotejob te gaan doen !
    Jan

  2. Deze man was ook echt aardig, die maakte het de kandidaat makkelijker door hem op z’n gemak te stellen.
    Er zat ook zwijgend sexistisch tuig bij, die zeker van plan waren dat vrouwtje eens een poepie te laten ruiken.., echt nare sneue mannetjes, die bestaan, hoor.

    Ik ben tussen mijn eerste en mijn laatste examen niet beter gaan rijden, deze man zag wat ik kon en negeerde wat ik in mijn stress verprutste. En zo hoort het.

Comments are closed.