Vrekkenclub

Topbudgetaanschaf
Allemaal Topbudget of Eurodingen: ik heb bespaard: 126,83

De broekriem moet worden aangehaald, de tering naar de nering gezet, elke cent omgedraaid, op de kleintjes worden gelet, want schraalhans is keukenmeester. Ik heb hier mijn boek op schoot, met bladzijden vol uitdrukkingen over alles en deze keer in het bijzonder over spaarzaam-, zuinig-, schraperig- en gierigheid, misschien wel een typisch Nederlands verschijnsel. Van eens anders kaas is het licht grote hompen snijden, want waar zuinigheid huishoudt, groeit spek aan de balk.
De grap is dat zuinigheid in de volksmond kennelijk een aanradertje is, maar al te zuinig: “wat men aan het zaad spaart, verliest men aan de oogst” of zelfs vrekkig: “een arme ontbreekt veel, maar een vrek alles”, wordt niet gewaardeerd.

Om terug te komen op het plaatje, laat ik eens uitrekenen, wat ik vandaag met deze noodzakelijke aankopen heb bespaard:
1. de kapper (verven etc 125,-): 120,01, bespaard, een pakje kleur van ‘t kruidvat kost 4,99
2. alufolie bij de Zeeman (0,69): 1,46 , (bij de appie 2.15)
3. Euroshopper rijstwafel (0,23), ik bespaar 0,47, als een gewone 0,70 kost
4. en het deprimerende Europrofit bad&douche van 0,49, ipv 2x Sanex= 5,38, daarmee verdien ik 4,89!

Wat een ellendig lijstje, hoewel het lekker aantikt, als ik elke week naar de kapper ga. Als ik dan niet ga, bedoel ik.

Damrak
Kromme sleutel

Verder was ik net op tijd met deze fietssleutel, die op wonderlijke wijze plotseling kromgetrokken bleek. Na drie keer breekt hij gegarandeerd af en moet je met je fiets naar de fietsenmaker lopen, met het achterwiel omhoog, want hij zit op slot, waar er moet worden gezaagd en een nieuw slot worden gekocht.
Twee nieuwe sleuteltjes kostten 13,Р. Feitelijk was dit een immateri?´le besparing, van derving van levensgeluk in dit geval. Anders had ik een heleboel te mopperen gehad.

Sla het Juiste Woord (Dr. L. Brouwers) er maar op na: morren, knorren bij de volle trog, pruttelen, sputteren, foeteren, grienen, grijnen, beschreien, bejammeren, je kunt de vellen krijgen, enzovoorts.

Vrekkenarchief.