Bestelling

Dahlia's

Een saaie zondag met een grauwe lucht en verplicht in je hok werken, wat doe je dan om er onderuit te komen? Bij Vreeken in de zaadcatalogus neuzen. Vorige week zaterdag noemde Maarten ‘t Hart in het weekblad van de NRC de winkel al:

Voor ouderwetse rassen vervoeg je je te Dordrecht bij Vreeken. Elk jaar kijk ik er naar uit om daar te winkelen. Even een bezoek aan ?©?©n
van de mooiste steden van Nederland en ?©?©n van de leukste winkels, ook al is de winkel zo volgestouwd (Vreeken heeft meer dan duizend
soorten groentenzaden!) dat er maar ?©?©n persoon tegelijk in kan.

Ik heb besteld: wilde asperge. De tamme is vorig seizoen met succes gezaaid, het is afwachten of de plantjes de winter hebben overleefd. Verder princessebonen, vari?¬¥teit ‘Slenderette’, Bataviasla, Romaanse sla, zoals ik me had voorgenomen, koriander, omdat dat daar immers niet te krijgen is, en dan wat siergedoe om niet op te vallen tussen de buren: Agapanthus en twee dahlia-vari?¬¥teiten. Die dahlia’s staan bij ons in de buurt in elke tuin te schitteren en Yeva en ik nemen ons elk jaar weer voor er ook aan te beginnen, maar tegen de tijd dat we ze weer zien, is het te laat en moeten we een jaar wachten. Eindelijk op tijd.

Ik herinner dat Geoff Hamilton in een uitzending van Gardeners’ World – misschien was het wel de serie Cottage Garden – de jonge spruiten van de dahlia’s afsneed om ze te stekken. Goed idee, Geoff, hoewel ik denk dat de dahliakwekers dat weer minder vinden. Ik had eigenlijk voor Begoniaknollen moeten kiezen, maar dat gaat me te ver.
Verrek, ik ben twee zaken vergeten, tuinmelde die ‘t Hart in datzelfde stuk noemt en goudsbloemen, die na twee jaar uitbundige bloei zijn verdwenen. Ik heb misschien nog ergens een restantje.

Nu weer aan het werk, anders mag ik geen Olympische Spelen kijken.