Gevederde vrienden

Er zwommen 14 zwanen in de gracht, bedelend om eten
14 zwanen

Gisteravond kwam een hele kudde van deze elegante dieren op me af zwemmen met hoopvolle gezichtjes: honger, honger! In hun kielzog dreef het kleinere grut in de vorm van eenden, meerkoeten en andere hongerlijders, in het Amsterdams drijfsijsjes. Ik had geen oud brood, maar slechts twee honden en een mobiele telefoon bij me, waarmee ik altijd een beetje gespannen een foto maak, omdat er geen touwtje aan vastzit. Altijd bang dat ik hem (in de gracht) laat vallen.

De gewone camera heeft een touwtje, dat standaard om mijn pols zit en bovendien allerlei uitsteeksel en hoeken waar een mens houvast aan heeft. Zo’n mobiel is glad, heeft geen vorm waar je iets aan hebt en als ik dan in het donker over de gracht heen hang, met twee druktemakers aan de riem, dan kun je alleen maar onscherpte verwachten.
En als ik afdruk, duurt het nog minstens 2 seconden voordat de foto gemaakt wordt. Hopeloos.

Weet je wat voor gruwelijke herrie die meerkoeten ‘s nachts maken? Gaan die nooit slapen? Hoe klinkt een meerkoet? Ik citeer uit het hoofd, de Jonsson ligt in Frankrijk: als een gloeilamp, die op een steen kapotvalt, of woorden van gelijke strekkking.

Het is feitelijk een dichtbundel, de Jonsson.

5 thoughts on “Gevederde vrienden”

  1. Wij leven tegenwoordig in Meerkoetenland. Vooral ´s nachts skreeuwen ze. Ze domineren de waterhoentjes en worden zelf gedomineerd door de meeuwen. Overal is hierarchie.
    Het zal mij benieuwen wat voor creatieve nesten ze dit voorjaar om ons huis gaan bouwen. Om ze te inspireren gooi ik wat lege verpakkingen en restjes wol uit het raam waar ze mee aan de slag kunnen.

  2. Ken je het werk van die kunstenaar(es) die bankbiljetten aanbood aan de meerkoeten? Dat werden hele dure nesten.

Comments are closed.