Muziek en foto

View on skyline of the IJ in Amsterdam
Uitzicht vanuit het Muziekgebouw

Deze week kwam ik bij toeval twee keer in het Muziekgebouw aan het IJ, waarvan 1 keer in het BIMhuis.
Jasper Blom speelde daar vrijdag met zijn kwartet, (quartet) ter ere van zijn 2e CD Dexterity, een cd die volgens zijn moeder al een half jaar in de winkels lag.
Dat gaf allemaal niks, ze speelden weer als vanouds, hoewel de effecten, de geluidseffecten bedoel ik, met behulp van elektronica deze keer veel vaker dan de vorige keer werden gebruikt. En wat handig, de bassist had een elektrieke contrabas, die iets minder ruimte inneemt, denk ik. Een mooi concert met musici die veel plezier hebben, zodat het publiek dat vanzelf ook weer heeft. Voor de liefhebbers is alles, inclusief het interview met Jasper op de website van de VPRO terug te luisteren.

In de bar van het BIMhuis kon je de zon boven het IJ als een kersje aan de schoorsteen van de Hemcentrale geprikt zien worden, een uitzicht waarvan de barman zei dat dat hem zo langzamerhand de keel ging uithangen. Vrolijke Amsterdammer.

Wrench
Beeld en geluid bij Wrench

Zondag bleek fotograaf Ed (Edward) Burtynsky in de stad voor Wrench door het Hexnut-ensemble, een concert dat uit 8 stukken bestond, die door evenzoveel componisten gemaakt waren aan de hand van foto’s van Burtynsky, kijk maar op zijn website als je zijn werk niet kent.
Burtynsky had aan zijn gastvrouw duidelijk gemaakt dat hij zondag voor het concert wel een rondje over Nederland wilde vliegen en zo kwam het, na wat correspondentie en heen-en-weergemail met het kantoor in Canada, dat fotograaf en heli- en infrastructuurdeskundige Siebe Swart zijn collega Burtynsky voor dag en dauw van zijn hotel ophaalde, waarna ze gezellig de rest van de dag zoet waren met vliegen en fotograferen.

Edward Burtynsky, foto: Siebe Swart
Edward Burtynsky, foto ©Siebe Swart

‘s Avonds meldden we ons in het Muziekgebouw voor het concert en bubbels. Het publiek bestond zo te zien voornamelijk uit muziekliefhebbers en/of (klassieke) musici, een wereld die kennelijk geen enkele overlap had met de fotografische. We telden ?¬©?¬©n andere fotograaf. Wel zag ik een paar bekenden uit een andere hoek, zoals de ouders van een meisje van de cr?¬Æche van lang geleden.
De vader bleek het laatste stuk te hebben gecomponeerd, wat in mijn ogen (oren) ook meteen het beste stuk was. Hun dochter was op haar 16e naar Boston gegaan en studeerde daar viool aan het conservatorium. Ik herinner me heel goed dat ze op haar 3e al prachtig speelde en dat ze onmiddellijk wist dat de viool haar instrument was.

Wrench, audience
Publiek in het Muziekgebouw