Spaans

Omdat wij a.s vrijdag onze Spaanse gast uit Sevilla voor een week te logeren krijgen, ben ik mijn Wat & Hoe In Het Spaans via Youtube aan het bijspijkeren, want ik moet toch een simpele vraag kunnen stellen, zonder dat ik in Frans of Italiaans verval.
Het barst van de tutorials op Youtube of Vimeo, dat heb ik, meen ik al eens eerder gemeld, dat is toch een van de verworvenheden van het medium. Van in 3 seconden T-shirts vouwen, overhemden strijken, pianoles, paddestoelen determineren, tuinieren op de vierkante meter tot een taal leren.
Nu hebben we al jaren een vrouw die ons huis poetst, de werkster zeg maar en die komt van oorsprong uit Bolivia. Zo ziet ze er ook uit, zeker als ze haar haar in twee vlechtjes draagt. Ze vindt het altijd hilarisch als ik haar met ¬¨¬?Hola! ¬¨??Qu?¬© tal? begroet. Ik word gewoon keihard uitgelachen, daar komt het op neer. Ze maakt de trappen schoon, ze doet de gemeenschappelijke keukens en badkamers en kan af en toe niet werken omdat een tussendeur dicht zit.
Laatst kwam ze me vragen wie of dat er een sleutel had en daar kon ik alweer dat fijne antwoord van kapitein Haddock uit Kuifje en de Zonnetempel op geven: ¬¨¬?No s?¬©!, omdat ik weet dat ze dat mij horen zeggen niet te geloven zo geestig vindt.
РYo no s?©, yo no s?©, giechelde ze nog een tijdje door, dus ik sprak haar na, yo no s?©, yo no s?©, terwijl ik eigenlijk dacht Yo Soy Conchita Mart??nez, uit de persiflage op Spoorloos van Koefnoen. Een afwijking, waar meer mensen last van hebben, verwant aan reclameslogans m??eten uitroepen, zodra er ook maar iets aanleiding geeft. Gek word je ervan.
¬¨¬?Yo no s?¬© que pasa! riep ze.
¬??Que pasa? ¬??Que pasa? ¬??Que pasa? Een klassieker van mijn kant, kwam die niet Speedy Gonzalez?
¬¨¬?El Condor pasa!, gilde ze, niet voor een gat te vangen.
En zo is het gekomen dat ik al twee dagen Simon en Garfunkel in mijn kop heb. Dat krijg je als je lollig probeert te zijn.

3 thoughts on “Spaans”

Comments are closed.