Zijspiegel en bougie

Daily tomato harvest

Vandaag is het heerlijk weer, 25¬?C met een zacht briesje, wat wil een mens nog meer, zei ik maandag. (Ik zie dat M?©t?©o in de linkerkolom zegt dat het hier onweert en 16¬?C is: niet waar!)
Elke dag komen er weer nieuwe tomaten, kleine, grote, grillige, ronde, ovale, flesvormige, gele, donkerrode, bloedrode en oranje. En die gekke sperziebonen houden ook maar niet op met produceren.

Tomato harvest

Toen ik de foto’s van zondag nog eens bekeek, zag ik plotseling dat al die eenden hun zijspiegels verticaal hebben! Ik rijd steeds met een horizontale en plaatjes googlen op “2cv” liet zien dat er meer verticale dan horizontale zijn. Dat me dat nooit eerder is opgevallen. Ik ga het eens een tijdje verticaal proberen.

Sideview mirror 2cv

In de verzengende hitte van zondag startte de eend zoals gezegd slecht en gaf hij bovendien een plof onder de motorkap bij het onder flink gasgeven opscheuren van de N145 (even de zin ontleden). Die plof had ik al eerder gehoord, ook bij dezelfde onmenselijke temperatuur en eenmalig. Dat kon paar dingen betekenen, oude en beroete bougies bijvoorbeeld, of een vuil luchtfilter in combinatie met die verschrikkelijke hitte. Ik reed ondertussen gisteren en vandaag gewoon weer gezellig rond, niks aan de hand motorsgewijs, hoewel ik het zitten op de gereedschapskist had veraangenaamd door er mijn hoofdkussen op te leggen. Ik zit nu een beetje gek hoog, maar comfortabel. De onderdelen voor de voorbank zijn besteld.

Dat luchtfilter zag er smerig uit. Wat zegt Haynes?
Maak het schoon met benzine en drenk het daarna in de schone motorolie, laat uitdruipen en voil?‚Ć, kind kan de was doen. Ik herinnerde me meneer Dubar van de 2-takt:”Niet dat luchtfilter in de benzine wassen, hoor!”, toen die het had over het filter van de grasmaaier en zo groot zijn de verschillen niet. Buurman JP zei net desgevraagd toen we samen de – brandschone- bougies bekeken: “Ik zou hem niet in de olie zetten, maar in de benzine en dan met een hogedrukspuit leegblazen.” Dat klinkt logisch. Wat nu? Moet er wel of niet olie in het filter? Moet je hem wel of niet met benzine schoonmaken? Dat is de kwestie.

Nu heb ik zaterdag alweer een uitje met de club, Joost mag weten waar naartoe, want het staat niet op de agenda, maar waar ook medelid meneer F. komt, de eigenaar van de 2cv-garage uit Ahun en die kan ik misschien wat gratis informatie aftroggelen. Ik zou natuurlijk ook een nieuw filter kunnen kopen.

Mushrooms: chantarelles

Vanochtend reden we in de eend via de markt naar de melkboerderij van Giraud, waar ik room had besteld met het oog op de girolles, die buurvrouw P. me had gegeven. We scheurden door naar het huis van weer een ander clublid, onze vriend T., dat ongeveer om de hoek bij Giraud ligt, waar ik in 2007 al melding van maakte. Die was er even niet, maar hij werd wel gezocht door een paar heren, die daar allerlei bouwwerkzaamheden moesten verrichten en niet bij de spullen konden, omdat de boel potdicht zat. Daar konden we niet veel aan doen. We bekeken het huis van buiten en het werkelijk schitterende uitzicht, ach wat is het er mooi. De toren naast het huis werd lang geleden gebruikt als een soort fax avant la lettre, waarbij er lichtsignalen aan een volgende toren werden doorgegeven, dat de diligence er aankwam en of ze maar verse paarden gereed wilden houden.

France, old farm

2 thoughts on “Zijspiegel en bougie”

  1. Elz, wanneer het luchtfilter van het “natte” type is, met plaats voor een oliebad onderaan dan is het filterelement van het type als staalwol. Dat mag met benzine worden uitgewassen en daarna worden drooggelazen met perslucht (noodzakelijk) Is het filterelement van het papieren type (met harmonica geplooid papier) dan dien je het element te vervangen. Doorblazen van binnen naar buiten is enkel een lapmiddel.

  2. Ha, ik hoopte al dat je het zou lezen. Moet je hem in het eerste geval dus wel in de olie drenken? Ik heb een filter met een oliebad onderaan.

    (Hoe is het met je tomaten? Met de onze uitmuntend, het gaat maar door en door. En zo mooi rood!)

Comments are closed.