Kolenstook en houtfornuizen

Granny's chair
Koppie thee erbij

Kleine update:
1. De familie is nog niet vertrokken of de bejaardenstoel staat al naast het fornuis. Dat leest een stuk aangenamer.

Coal stove
Ouderwetse warmte

2. In de salon brandt de houtvreter op kolen, een stuk veel effici?´nter en rendabeler dan hout, blijkt. Als iedereen hier is, durf ik niet zo goed kolen vanwege koolmonoxidevergiftiging, die je ook van aardgas kunt krijgen, maar die bijna iedereen (ik) associeert met kolen door de gevallen van kolendamp uit mijn jeugd. Lees het nieuws er maar eens op na. Ik laat gewoon alle tussendeuren open. Ik schrok toch even van Beppie die illegaal op het bed bleek te liggen:

Parson Russel terrier asleep
Ze doet het nog een beetje

3. En er belde van de week naar aanleiding van mijn advertentie een mevrouw, die een houtfornuis te koop had, precies hetzelfde model als het onze, te zien aan de uiterst vage telefoonkiekjes die ze opstuurde, maar ze wilde pers?© niet zakken in prijs (400,-), terwijl ik toch zo leuk de techniek van die BBC-antiquairs toepaste:
РWat dacht u van 150 euro, h?®?
Ik geloof dat ze beledigd was. Ze ging er helemaal niet op in. Nou ja, dan niet. De buren vonden het ook een belachelijk hoog bedrag. We hebben geduld.

(4. Het eerste doekje is opgezet. Heel slim dat ik de houtskool in Amsterdam heb laten liggen, very smart, Maria, very smart. Even aan buurman Paul vragen of hij nog iets heeft liggen.

5. En kijk die koolmees, het is een drukte van belang rond het Aldivogelrestaurant:
Great tit foraging
Stiekem genomen vanuit het raam, als ze me zien, durven ze niet. De schuwe roodborsten laten zich wel zien, maar niet fotograferen. De mussen, waar de buren me voor hebben gewaarschuwd, hangen nog rond aan de andere kant van ons dorp, erg jammer.
)

10 thoughts on “Kolenstook en houtfornuizen”

 1. Ja, h?®? Ze lag precies zo als die loir van een tijd geleden ( op hetzelfde bed), waarvan ik nog steeds niet weet of hij wintersliep of dood was:

  Loir hibernant

 2. Zeker bij kolen is het heel belangrijk dat je elk jaar de schoorsteen laat vegen en vaak de as op het rooster en in de opvangbak verwijdert.De trek in de kachel is dan optimaal en dan kan je weinig gebeuren.

 3. En uitkijken dat de koolmonoxide niet terugslaat in de schoorsteen. Dat is de oorzaak van dat afschuwelijke ongeluk afgelopen week in Huizen.

 4. Ik veeg de schoorstenen zelf en ik leeg elke dag, ik herhaal, elke dag de asla en het rooster, anders kun je zo ding toch niet aansteken? Die kolenkachel brandt niet zo vaak en zeker niet als kolenkachel en dat zie je dan ook aan de schoorsteen: brandschoon. Toch wordt hij geveegd, er kan altijd een nest van een of ander beest inzitten. Maar ik laat de deuren tussen salon en keuken altijd open, want ventilatie of het gebrek daaraan, dat doet de verbranding niet volledig plaatsvinden, waardoor koolmonoxide kan ontstaan.

  Die arme ouders en die arme meisjes, wat verschrikkelijk en het had verdomme voorkomen kunnen worden. Daar kom je toch niet overheen.

 5. Erger nog: de 2 meisjes zaten in bad en zijn verdronken. Daar was dus echt niets meer te doen. De wanhoop van die ouders bij de badkamerdeur, ik kan het me niet eens voorstellen.

 6. Ze hadden nota bene een alarmsysteem maar toen was het al te laat. De harde wind blies de koolmonoxide terug in die kleine ruimte. Die meisjes logeerden daar. Een schuldgevoel om gek van te worden.

 7. Iets heel anders: de mussen zijn gearriveerd! Ze zitten met zijn allen in de kale sering. Hopelijk verjagen ze met hun aanwezigheid niet de schuwere piepertjes.

Comments are closed.