Winter nadert

Dog waiting near the brook
Hond luistert naar loeiende koeien

De bladeren vallen nu bij het minste zuchtje wind van de bomen. Op het pad hier – de oude weg van Les Verrines naar Saint Sulpice – lopen we als peuters schoppend te ritselen. Merkwaardig dat dat zo’n aangenaam gevoel van overdaad en weelde geeft. Een dik pak knisperende bladeren, lekker, jongen.

De stoute hond gedraagt zich zoet, nu hij niet verder dan 10 meter vooruit mag lopen en als hij geen kat ziet wegschieten. Als we aan het eind van dat pad linksaf de berg weer aflopen, komen we elke dag, echt elke dag, de loslopers van Grote Wei tegen. Gisteren telde ik 7 scharrelaars, die of op de weg, of op de parkeerplaats tussen de ongebruikte hooiwagen aan het grazen waren. De twee iets oudere kalveren die snel weer de wei inschoten, raakten het schrikdraad aan zonder dat het enig effect had.
– Zo’n draad staat leuk, merkte buurman P. geamuseerd op toen ik er verslag van deed.

Hamlet
Al honderden jaren vrede op het Pad van de Loslopers

Ondertussen is het een week later en is het gewoon onder nul. Ik hoorde al een paar avonden de kraanvogels hun biezen pakken, nou, dan weet je het wel, dan gaat de temperatuur omlaag, volgens de buren, want, zoals de oudste bewoner (92) altijd zegt als er dieren ter sprake komen: Ce sont des animaux, mais ils ne sont pas b?‚Ñ¢tes!

[soundcloud id=’69547471′] (het was al donker, dus filmen of fotograferen had geen zin)

Ik was deze week ook een beetje ziek, niks ernstig, maar rillerig genoeg om maar steeds te willen slapen, wat ik ook heb gedaan. Ik keek tussen de bedrijven door af en toe BBC via het bekende programmaatje en zag o.a. The Dark Charisma of Adolf Hitler, een driedelige serie die makkelijk in ?©?©n aflevering had gekund, als ze die kinderachtige visuele effecten achterwege hadden gelaten. Een soort clip art, maar dan voor film. De Nacht van de Lange Messen: het beeld vult zich met een zich snel verspreidende rode vlek, Kristallnacht: het beeld vult zich met een zich snel verspreidende fik, etc. En daarnaast liet de maker nog nagespeelde scenes zien, die verder voor mij ook niks toevoegden, omdat ik al die mannetjes op elkaar vond lijken.

Dark Charisma

Toch was er verder nog veel interessant origineel materiaal te zien, Hitler die snikkende meisjes over de wang aait, tevreden zijn lok naar achteren werpt als hij de massa’s weer eens heeft laten juichen. Is het zo onbegrijpelijk dat ze zich lieten meeslepen? Ik vind zelf van wel, maar ik ben misschien niet representatief: ik laat me zelden door politici of andere volksmenners meeslepen, zelfs niet door Obama, hoe charmant die man ook is. Eerst zien dan geloven, is mijn devies.

Ondertussen was het wel gebeurd: Europa in puin, Duitsland in puin, 60.000.000 mensen dood, en dat feitelijk veroorzaakt door een enkele man, een sociaal gestoorde, verongelijkte, mislukte kunstschilder, die kennelijk wel het vermogen had met de massa’s te communiceren. En dat in een land, waar daarvoor beschaving heerste, waar op hoog niveau muziek, beeldende kunst en literatuur gemaakt werd. Linkse hobby’s zijn dus ook geen garantie voor de Wereldvrede.

Ik zou zeggen: blijven opletten, mensen, hoewel ik niet geloof dat de mensheid ooit maar iets opsteekt van het verleden. Dat blijkt elke keer weer. Het kan maar zo gebeurd zijn. Neen, vrolijk word ik er niet van.

2 thoughts on “Winter nadert”

  1. Dat is ook met die programma’s van National Geographic. Wat ze in 10 minuten kunnen vertellen doen ze een uur over. Niet naar te kijken.

Comments are closed.