Sint, Piet en andere zaken

Bij Sint op schoot?
Sint en zijn pieten – foto en copyright Jean-Pierre Jans

Sinds de kwestie Zwarte Piet heb ik het definitief gehad met dat gezellige Facebook. Omdat de dochters op afstand zitten, lurkte ik alleen nog maar om foto’s te kijken maar ik moest me geweldig beheersen, toen zwarte piet op andere plekken ter sprake kwam.
Gottegot, [..]
(Op dat moment wilde ik dit eerste stuk in de WordPress-app op de iPad saven en dat kon niet in het klad, ik moest of weggooien of publiceren. Ook gek. Hopla, weg met die app.)

We gaan op de gewone computer verder.
Dat zelfs mensen die ik niet al te dom acht durven ontkennen dat de figuur van zwarte piet racistisch is, dat vind ik toch wel een beetje, eh, dom. Verdiep je eens in je omgeving, zou ik zeggen en stel je eigen beperkte denkraam niet als norm. Stel dat de knechtjes joden zijn, met alle clich?©matige vooroordelen en uiterlijkheden die daarbij horen, zei Hanneke Groenteman op de radio, dan is het meteen afgelopen.

Maar de definitieve bevestiging van dit alles waren de agressieve reacties (Malieveld, bedreiging Anouk) van de voorstanders. Toen dacht ik: I rest my case. Ontschminken is de oplossing, denk ik, want voor mij hoeft het feest niet te worden afgeschaft.

Enge, enge Sint
Een hele enge Sint – foto en copyright Jean-Pierre Jans

Kinderen maakt het niks uit, want toen wij als kleine kinderen in de jaren 50 met de buren sinterklaas vierden – merkwaardig genoeg in de kelder – zag ik als vierjarige meteen dat het oom Joop Fluit was, maar dat was geen probleem, want gelovigen kun je alles op de mouw spelden, ook een van mijn lievelingsonderwerpen, het geloof. Je kunt rustig in een kleuterklas roepen: sinterklaas en zwarte piet allebei bestaan ze niet, dat roept alleen maar reacties op van: oh hoh, dat mag je niet zeggen!
En trouwens, hoe zit dat met die katholiek die almaar kindertjes op schoot neemt? Bijna net zo eng als een clown, die vaak ook een vermomde kinderlokker schijnt te zijn. Laten die facebookschreeuwers daar eens iets aan doen. Of is dat ook traditie?

Anyway, dat trage internet waar ik elke keer over zeur, behoort binnenkort tot het verleden, want ik ga aan de satelliet. Welke provider dan, vraag je je af, tjongejonge, probeer in het ondoordringbare Franse woud van aanbieders daar maar eens uit te komen.

Cut down forest
Kom hier maar eens uit

Er bestaan sites waarmee je ze kunt vergelijken, dat kost ongeveer 8 uur om een lijstje te maken van wel en niet, want ze zijn bijna onvergelijkbaar door de bij voorkeur in het kleinste font uitgevoerde extra voorwaarden en beperkingen.
Wel of geen telefoon, extra kosten, onbeperkt up- downloaden of alleen ‘s nachts onbeperkt, waarbij onbeperkt helemaal niet onbeperkt is en snelheden die natuurlijk nooit kunnen worden waargemaakt, maar misschien wel eens worden gehaald als de buren niet online zijn.
Ik heb de knoop doorgehakt en huur een schotel voor 5 euro per maand in plaats van er een aan te schaffen voor 400. Sommige departementen geven subsidie, het onze natuurlijk niet. La Creuse est un petit peu abandonn?©e, zei buurman P.

During the vernissage at the art exhibition
Onze vriend op de expo

Zaterdag was ik tussen de bedrijven door nog even in het ziekenhuis van Gu?©ret om een bezoekje te brengen aan vriend en oud-burgemeester van onze commune Raymond P., die een beetje lusteloos op een kamer met een andere oudere heer lag. Hij ligt er al een week voor onderzoek.
Hij had nergens zin in, zei hij, hij had geen honger, lezen deed hij niet, het nieuws interesseerde hem geen lor. Dat was een veeg teken, want hij was altijd enorm in de buitenwereld ge??ònteresseerd. Maar ja, jong is hij niet, zeggen ze hier en het einde komt voor iedereen.

Dat is natuurlijk zo, maar de dag beginnen in het caf?© met 1, 2 of 3 gezellige witte wijntjes met iets erdoor, en dat r?©gime voortzetten tot het tijd wordt om te gaan slapen om de volgende dag weer lekker fris opnieuw te beginnen, dat versnelt het proces misschien wel. Ze hadden gaten in zijn stevige buik geprikt voor een leveronderzoek. Nu maar hopen dat hij snel naar huis mag. Ik vrees dat er namelijk niet zoveel aan te doen is.

4 thoughts on “Sint, Piet en andere zaken”

 1. Ontschminken is niet de oplossing: dan worden het gewoon enge mannetjes en vrouwtjes met een raar pakje aan. Je moet ze blauw schminken of zo. Of allemaal een andere kleur.

  Maar dan kun je ze ook geen Zwarte Piet meer noemen. Blauwe Piet misschien? Gekleurde Piet lijkt me geen goed idee. Piet-van-ongespecificeerde-afkomst-en-kleur.

 2. Maar het zijn soms enge mannetjes (m/v) in een raar pakje! Net als Sinterklaas trouwens. Volgens mij werken die kleuren niet.
  Piet Formerly Known As Zwarte Piet.

  Je kunt ze toch gewoon Piet noemen, of iets anders, Ridder (Knight)? Zwarte Ridder, haha, nog enger.

  De oudste dochter stuurde me deze link: http://nederlandspreekt.tumblr.com/ , een leuke verzameling, waartussen je ook nog een bekende kunt aantreffen.

 3. Niet schminken is natuurlijk de buurman herkennen. Er moet gewoon een ruilsysteem komen: de ongeschminkte pieten van Klaaswaal gaan naar Boerenkoolstronkeradeel en vice versa. Problem solved. Pffff, zo lekker belangrijk ook. Het is een KINDERfeest. Kinderen zijn hartstikke flexibel.

 4. Lijkt mij ook.
  Wat ik zei, ik herkende oom Joop meteen, maar dat gaf niet hij WAS Sinterklaas. Dat heb je met gelovigen, makkelijk zat.
  Die buurman en/of de buurvrouw kunnen toch in dienst zijn van Sinterklaas? Dat lijkt me niet onmogelijk. Traditie, godsallemachtig. Je vrouw in mekaar rammen of haar aan de gasten aanbieden was ook ooit traditie.

  Maar dat daardoor die putdeksel van het riool los is komen te zitten, dat is een sociologisch interessant verschijnsel, om het maar een neutraal te zeggen.

Comments are closed.