Geluk en ongeluk

Herbal garden at sunset
In het halfduister zien de blauwen er toch weer anders uit

Het is eindelijk zo warm als te verwachten in dit seizoen. De buren kijken bezorgd naar de smetteloze blauwe hemel en vrezen onweer. Gewoon even buienradar raadplegen en je weet dat het voorlopig onbewolkt blijft.

Gisteren genoot Kipje Witkraag ‘s ochtends nog even van haar vrije bestaan, tot ze ‘s middag plotseling besloot – ik zag het gebeuren – toch maar naar het nest terug te keren om daar in trance de komende 3 weken door te brengen. Vanochtend zat ze er nog steeds en maakte absoluut geen aanstalten met de meiden mee naar buiten te gaan, wat nog een hoop gedoe gaf, omdat de twee anderen op diezelfde plek wilden leggen, wat niet kon, want die had ik afgesloten. Ze pakten het trigger-ei in het reserve-nest een paar keer van elkaar af tot ze eindelijk luidkeels kakelend allebei hun ding hadden gedaan. H?¬Æ, h?¬Æ.

De honden en ik konden daarna met een gerust hart een wandelingetje maken. Toen we uit het bos kwamen en ons dorp in de diepte zagen liggen, zag en hoorde ik een hels misbaar van alle vogels, de kraaien, eksters, gaaien en merels krijsten en gilden dat het een aard had. Het leek op het weiland achter ons plaats te vinden. We begonnen te hollen en toen ik ging kijken, honden in huis gedumpt, hield de boel eindelijk stil, toen ik hard iets riep en in mijn handen klapte.
Haan zat bibberend van angst achter het kippenhok, de dames waren nergens te bekennen. Shit, shit, shit! De couveuse zat gelukkig onverstoorbaar in haar broedse trance. Na een half uur verscheen kip1, die doodsbang over het grasveld rende om zich bij de haan te voegen, waarna ze zich met zijn twee?´n voorlopig niet verroerden.

Free range chickens
Toen we nog gelukkig waren

Hoe ik ook heb gezocht of geroepen bij de Schotten en op het grote weiland, kipje3 is niet meer verschenen. Ik heb niets gezien van bloed, veren of een of andere PD, niks naks noks. Ze is weg, meegesleurd door een vos of een buizerd, de arme ziel. Gelukkig hebben we de eieren nog.
Buurvrouw P. mopperde op de verdomde ?©cologistes, die ervoor hebben gezorgd dat de vos (en de buizerd) beschermd is (zijn), wat ik wat de vos betreft ook een beetje idioot vind, gezien het enorme aantal en het feit dat ze nu geen enkele natuurlijke vijand hebben.

Wat nu? Ik heb geen zin om de kippen de hele dag op te sluiten en dat helpt trouwens helemaal niets. Bij de buurvrouw zitten ze achter een hek en toch is er bij haar dit voorjaar een aantal vermoord. Je doet er niks aan. Wel heel erg vet balen.
Ik ga zo als het een beetje schemert, nog een aantal eieren onder Witkraag leggen volgens de instructies van de buren, opdat de kans op succes iets groter wordt. We moeten flink wat reserve hebben. Over de eieren die 3 weken geleden in de broedmachine zijn gestopt, heb ik nog geen bericht. We weten dus nog niet of haantje wel vruchtbaar is.

5 thoughts on “Geluk en ongeluk”

 1. Ik ben o.a. van Facebook afgegaan omdat iedereen te pas en te onpas RIP bij doden typt. Krijg ik het alsnog op mijn eigen weblog, via mijn eigen man.

  Misschien is ze niet dood, maar wordt ze ergens vastgehouden op een onbekende plaats. Hellup!
  Ik hoop wel dat er niet meer verdwijnen. Ik denk dat ik er nog maar wat extra eieren onder schuif.

 2. Je had me bij “gelukkig hebben we de eieren nog”
  Hilarisch weer, dit verhaal. Kind, ga door. Jij bent mijn lijflijn met de natuur.

 3. Ik erger me af en toe ook op FB, maar doe nog dapper mee! Zolang ik er heerlijk veel materiaal voor school mee scoor kan ik het sowieso niet laten gaan.

 4. Ach, ik deelde slechts een plaagstootje uit wat dat RIP betreft. Ik vind het vooral op twitter vermoeiend. Al dat eindeloze geretweet met dezelfde tekst.

  En de werkster van buurman vertelde dat de er sinds vandaag kuikens uit de eieren waren gekropen die ik zo genereus aan haar had geschonken! Hoera, haantje is vruchtbaar. Nog 20 dagen wachten.
  Ze (witkraag, niet de werkster) pikte me gisteravond keihard in mijn hand, maar ha, ik had mijn leren werkhandschoenen aan, voortreffelijk voorbereid dankzij de vakliteratuur.

Comments are closed.