Kerstmenu

Red cabbage
Kuikens, bedankt!

Dat leek me nu zo lekker, rode kool met appels, die (de appels dan) je hier gewoon overal nog kunt oprapen, want het heeft nog niet gevroren en ze liggen daar maar onder de bomen te niksen tot ze door worm en vogel zijn opgevroten. Tot de vorst toeslaat en dan is het definitief beurd. De hanen (‚Äö?тĆ) hebben de kool gedeeltelijk naar de ratsmodee geholpen.
Gisteren heb ik van een serie hele late appels (die ze hier coing noemen vanwege hun vorm) een tarte tatin gemaakt, voor het toetje, terwijl buurvrouw S ons de traditionele b?ªche bracht en buurman P me een gigantische doos Lindt-chocolaatjes cadeau deed.

Apples
In het pikkedonker gefotografeerd met mijn nieuwe apparaat

Maar die rode kool, ik weet het niet. Toen ik dacht naar de spruiten uit te wijken, bleek daar hetzelfde aan de hand: aangevroten. Toch ga ik die straks proberen. De prei van buurvrouw P was door een of ander beest of schimmel (een geel machin) zodanig aangetast dat hij al slijmerig uit elkaar viel, als je hem uit de grond probeerde te trekken.
Daar had de burgemeester wel een oplossing voor, zei hij, toen hij Germaine aandeed op zijn jaarlijkse Kerstpakketten-Voor-Negentigplussers-rondje, hij overgoot de grond preventief met chloor. Goed idee, G?©rard!
Dat pakket is trouwens niet te schraal samengesteld, ze waren er allemaal erg blij mee.

Brussels sprouts
Sneue spruiten

E?©n van de hanen ontdooit nu en gaat zo de oven in, langzaam, langzaam, we bakken er als altijd aardappels bij, tenzij de vader puree blieft, spruiten, appelmoes (la compote de pommes klinkt een stuk chiquer), kaas, tarte tatin met vanilleijs, koffie met allerlei soorten chocola: plof en de broek op de eethaak. Ouderwetse Hollandse maaltijd op zijn Frans bereid. Lekker, hoor.

De jongste dochter is veilig aangekomen bij haar zus in Chicago. Joyeux No?´l iedereen dan maar.

Over een paar dagen doen we het weer dunnetjes over.

3 thoughts on “Kerstmenu”

 1. Smakelijk! 😉
  Wij eten wederom allerlei lekkers van het groene ei. Niet veel, maar kwalitatief veelbelovend.
  Hebben jullie geen last van Dirk gehad?

 2. Alleen Bess had last van de storm, die breekt ‘s nachts de boel af om bij de trap te kunnen en dan bibberen en hijgen bij de ouders op de kamer. En stinken. Ze is doodsbang van klapperende dakpannen. Die is pas raar! En het is een Belg, dus hoe dat kan?

  Buurman P noemt die appel, die wel een beetje de vorm van een kweepeer heeft pommes coings, om ze te onderscheiden van les petites rouges, die er nu ook nog volop zijn. De kleine rode ronde zijn bellefilles, die samen met die hoekige in de cave wel tot april goed blijven. Moet je wel af en toe kijken of er geen rotte tussen zit.
  Er zitten hier in de omgeving wel rare Fransen (en Nederlanders), maar buurman P is allesbehalve raar, hahaha, integendeel. Ik zou willen dat ik zo was op mijn 89ste.
  We waren allebei nog te jong voor de kerstpakketten van de commune, stelden we tevreden vast.

Comments are closed.