Zeg kipje!

The youngest chicken

Nu zit toch dat oude liedje dat mijn moeder me geleerd heeft non-stop in mijn hoofd!
Dat komt zo: het enige vrouwelijke kuiken van juli zou eindelijk eens moeten gaan leggen, aangezien haar kammetje en lellen – in tegenstelling tot haar pootjes – eindelijk min of meer de vereiste lengte hadden bereikt.
Het gaat om de kleine Kortpoot, Shortlegs of Pattes-Courtes, niet te verwarren met de kippensoort Courtes-pattes, hoewel ze misschien daar via een omweg vandaan komt.

Sneaky little hen

Toen ik laatst helemaal verdiept in het werk om 10:00 met een schok merkte dat het al 10 uur was en de kippen nog opgesloten zaten, zag ik dat Kortpoot bij het openen van de deur onmiddellijk een spurt maakte, niet naar het eten, maar richting abri.
Kip, ik heb je, ze legt haar eieren buiten de deur, dacht ik, ja, dat dacht ik, want alle kippenuitdrukkingen komen hier geheel gratis en vanzelf bovendrijven, verzet heeft geen zin.
Maar toen ik vrijwel onmiddellijk die kleine volgde, zag ik haar nergens meer. Overal gezocht, onder struiken, in de abri, onder de heggen van het weiland, niets.

Sneaky little hen

Na 10 minuten probeerde ik het nog eens en daar was ze weer, terwijl DSK zijn naam eer aandeed en als een geile bok om haar heen baltste, wat hij altijd doet als er weer een heur ei heeft gelegd, een goede truc van de natuur om de voortplanting veilig te stellen. Je bespringt als haan natuurlijk alleen de vruchtbare dames.
(Ik lees The Greatest Show on Earth van Richard Dawkins, vandaar)

Ze moest dus een ei hebben gelegd, maar waar, waar?

Two eggs in a illegal nest

Twee dagen later gebeurde hetzelfde, alleen was ik nu wel als de kippen bij (sic!) en betrapte de kleine op heterdaad: er lagen 9 eieren onder de buxus naast het kippenhok.
Terwijl ik ze liet zien aan de buren, was Kortpoot al bezig een andere plek voor haar illegale activiteiten te zoeken, waarbij ze werd verraden door de klokgeluidjes van Dominique, door over zijn lellen verliefd leek te zijn en niet van haar zijde week.

Ik had dat nest niet helemaal leeg moeten halen en gelukkig heeft ze al alweer 2 nieuwe eieren gelegd, nadat ik een nep-ei (nepei) had teruggelegd, anders kunnen we aan het zoeken blijven. Niet ik, maar vriendin P, die de komende weken de kippen verzorgt, omdat wij even in het vaderland zijn.

Eleven eggs

Zeg kipje, zeg kipje, wat heb je gedaan?
Je bent naar de stal van ons sikje gegaan.
Je lei daar een eitje.
Hoe of ik dat weet?
Ik hoorde je kakelen
Ik keek door een spleet.
Als moeder dat hoorde,
Ja kijk mij eens aan,
Dan mag je voor t eerst
Niet uit wandelen gaan.