Uitdunnen

Chicken & chicks
Daar zal je ze hebben

Precies een week geleden werd het eerste zwarte kuiken geboren en twee dagen later kropen de andere twee uit het ei. Drie andere eieren bleken niet bevrucht. Alle kuikens hebben bevederde pootjes, wat wil zeggen dat onze nieuwe haan bezig is geweest tot groot verdriet van DSK, die hem met twee poten van een kip afschopt als hij hem betrapt.
Met 13 kippen kan hij natuurlijk wel aan de gang blijven. Ze beginnen zich eindelijk in twee clubjes te splitsen, hoewel de samenstelling elke dag anders is.

Chickens and rooster in the snow
Tactiek van alle hanen, meisjes verleiden met een lekker hapje

Moedertje wil steeds met de kinderen naar buiten en loopt vragend heen en weer in het hok, maar ik zeg nee, want het is een grote baggertroep, hoewel het niet eens zo koud is. We wachten nog even tot het iets droger is, als dat ooit gebeurt.
Bovendien is er een sperwer beziggeweest bij vriendin P en heeft 2 kippen vermoord. L’?¬©pervier, weer een woord geleerd.

Voordat die roofvogel me voor is, kan ik beter zelf het lot in eigen hand nemen: ik moet het toompje uitdunnen en waarschijnlijk ook DSK een kopje kleiner maken. Oh, wat erg! En wie dan nog meer, wie?
Ik kan ze niet allemaal houden en wie weet wat er nog op komst is? Het broedseizoen is nog niet eens begonnen, hoewel Grijsje daar anders over denkt.
Aanstaande zaterdag moet het maar gebeuren. Neem ik me voor, anders gebeurt er nooit iets. Coq au vin.

Ongeschikt voor boerin, dat is duidelijk. Trouwens, de Berlingo is nog steeds elders. Waar, dat weet alleen de garage. Maar welke garage? En wanneer? Alweer zo’n vraag waar niemand het antwoord op weet. Ja, eind januari. We zijn alweer een maand verder.

Margu?©rite, la Montb?©liarde
Mijn lievelingskoe Margu?©rite

In de tussentijd ben ik als een razende aan het produceren voor alle zomerexposities, waarvan de eerste opent met Pasen en gun ik me geen tijd voor iets anders, zoals stukjes schrijven of lollig zijn. Bovenstaande koe Margu?©rite (waarvan ik de foto als avatar gebruik voor Twitter en Facebook) is ook de lievelingskoe van de familie van de Dierenfluisteraar uit Grote Wei en met haar 16 jaar begint ze nu gebreken te vertonen. Die gaat ons verdrietig genoeg binnenkort ook verlaten.

Buurman P noemde meteen Fernandel toen hij de naam Margu?©rite hoorde en kijk wat een beetje googlen oplevert:

4 thoughts on “Uitdunnen”

 1. Leuk om weer in de lucht te zijn en alle belevenissen te lezen.
  Eet lekker van de vette en lastige haan.

 2. Bedankt!

  Was die sperwer me gisteren toch bijna voor!
  Ik moest even in de tuin zijn en de honden liepen mee, was er vlakbij onder de kersenboom in de moestuin een gekrakeel van jewelste.

  Bleu meteen in de aanval – er zit gelukkig een hek tussen – en dat was genoeg, de roofvogel vloog weg met twee kraaien in zijn kielzog die voor de herrie hadden gezorgd, want die gillen altijd de boel bij elkaar bij onraad.
  Dikke brahma-haan zat doodstil te bibberen, overal veren. Hij rende snel naar een andere schuilplaats en toen ik hem oppakte om hem naar het veilige kippenhok te brengen, was hij zo bang! Ach, de lieverd, gelukkig had hij verder niks.
  De rest zat onzichtbaar verstopt in de buxus en kwam pas na een uur tevoorschijn.

  Maar wat nu? Bleu wordt voorlopig aangesteld als bewaker. Weer of geen weer. Vindt hij niet erg, geloof ik.

 3. Oh, de eerste begint met Pasen in de salle polyvalente in de bourg, duurt meestal twee weken en de rest heb ik echt niet paraat.

  Het is een zaal waarvan de muren volledig zijn volgehangen met kunstwerkjes van heel erg verschillend niveau. Ik laat geen schilderijen meer zien, er wordt sinds de crisis nauwelijks iets verkocht.

  Ik hoop met laagdrempelige tekeningen nog iets te verdienen. En dat is nog maar de vraag.

Comments are closed.