Familie

Curious mom
Moeder snuffelt aan camera, ©Y.Swart

We hadden ze al een paar avonden geleden gespot, toen ze nog wankel achter hun moedertje aan struikelden, maar zondag bleken ze al heel behendig te kunnen klimmen en rennen. Y. heeft er een uurtje mee gespeeld en gisteren hoorde ik van buurman P. dat ze in gezelschap van hun moeder ook bij hem kwamen fourageren, net als Kwint en de andere katten.

French kittens with their mother
Jachtles van moeder, ©Y.Swart

Ze doen hun moeder in alles na en oefenen hun bloeddorst op twee vermoorde merels die nu aan stukken gerukt in de tuin van de Schotten liggen. Wat een niet te verdragen vertederende diertjes! Y. vertelde dat ma ze even alleen liet en na enige tijd terugkwam met een muis: hoera! Ze grijpen overigens elke gelegenheid aan om bij haar te lurken.
– Kijk, zei buurman P. toen hij onderstaande foto zag, je kunt toch aan dit brede koppie zien dat het jongen is. Volgens mij kun je dat beter aan de achterkant zien, dacht ik zelf persoonlijk.

French kittens just been fed.
Lekker gegeten, ©Y.Swart

‘s Ochtends waren we naar de brocante in Crozant geweest, die alleszins meeviel. De meeste zijn of piepklein, of worden gedomineerd door professionals die fantasieprijzen vragen en dan is – in dat laatste geval – de lol er al snel af. Hier waren de meeste verkopers gelukkig echte zolderlegers.
Wat ook wel handig was, dat ik een doel had: bocaux. We zagen af en toe enkele losse exemplaren, waar ik even over na wilde denken. Aan het eind van de lange rij kramen, in Crozant centre stond onderstaande sterilisateur.

Sterilisateur, bought on the brocante of Crozant
Toverketel uit Crozant

– Vijf euro inclusief thermometer, zei het vrouwtje desgevraagd.
Ik zocht eigenlijk weckpotten, zo’n ketel kon ik toch gewoon van de buren lenen, vertelde ik. Ik wilde niet te happig klinken. Ach, wat jammer, ze had al talloze bocaux verkocht , maar ze had nog wel iets in de kelder, het wachten was even op haar man die inderdaad met mijn manden verdween en terugkwam met 12 glazen potten, want ze woonden daar, kijk, dat huis.
Ondertussen kletsten we wat, waar we vandaan kwamen, dat die ketel van haar schoonmoeder was geweest, die hem slechts 5 jaar had gebruikt (als nieuw!), terwijl de vader van de NL-familie Van H., die aan de overkant met z’n drie?¬¥n op een bankje toevalligerwijs mijn onderhandelingen volgde, riep: Kijk of-ie niet lek is! Dat was-ie niet, want hij was Als Nieuw!.
Voor 10 euro kreeg ik het hele setje inclusief pan en thermometer, geen geld.

Bought on the brocante of Crozant
Bocaux

De man nam me na de aankoop nog even terzijde en vroeg hoe dat restaurant nu toch ook weer heette, in de bourg van Saint Sulpice. Dat was de Fontein met Wolven, en ik gaf hem in een moeite de recensie waar hij om vroeg. Mooi, die ook weer een klant bezorgd.

12 thoughts on “Familie”

 1. Wij denken nochtans dat het Felix is, aka Franse Bob. Ik zag ze net nog, moeder en Felix gezellig een avondwandeling maken zonder grut. En Felix ken je wel, die staat altijd rond 1 januari op de foto, omdat hij dan het mooiste meubel in beslag neemt. Gisteren lag hij zo op de 3-persoonsbank, dat er niemand meer bijkon: lichaam in het midden en de poten helemaal gestrekt.

  “Il n’est pas malheureux”.

  (We hebben hier nog nooit een rode kater in de buurt gezien, wel een rode poes, die helaas alweer is verongelukt, een lot dat veel dieren op het platteland treft.

 2. Ik dacht dat schildpadpoesjes altijd een rode vader hadden. Vandaar. In de jaren 70 is mijn Daisy besprongen door de rode buurkater en werd o.a.Phoebe geboren, het domste schildpadpoesje van Amsterdam.

 3. Met een rode grotere kans op schildpad lijkt me inderdaad. Maar je weet niet waar deze zwarte (is ze wel echt zwart) en de cyperse vandaan komen. Misschien was de opa rood? We weten het niet. Ik zal er eens navraag bij doen bij de buren.
  Het kleine zwartje heeft ook al cyperse trekjes, als de zon erop staat. Dat is volgens mij een jongen.

 4. Wat een schatjes. Dat zwartje heeft wel iets van mijn Pavel. Ik zou hem zo mee willen nemen… Helaas geen katten meer voor mij. Oppasopa Henk wordt te oud voor katten, zegt ie. (Maar voor de 18-jarige Harvey maakt hij nochtans een uitzondering). Ze zullen wel niet oud worden, h?® Elz?

 5. Ze zijn al ouder dan de meeste katjes hier, die onmiddellijk na de geboorte worden verdronken. Een andere manier van geboortebeperking wil er maar niet in, behalve bij mijn vriendin Lucienne (83), die net haar kat heeft verloren (tu?© door een gek) en gelukkig van de werkster nu over een paar weken een nieuwe krijgt van weer een ander nestje. Zij, Lucienne, laat haar katten gelukkig dus wel steriliseren.

 6. Kom ik net de buurman een punt clafoutis brengen, zegt hij:
  – Ze kwamen gisteren weer, hoor, moeder, de twee schildpadjes en het zwartje, 1, 2, 3, tot nummer 4 en 5 ook te voorschijn kwamen! Het zijn er vijf! Drie zwartjes en die 2 schildpadjes.

  Nou ja! Geen wonder dat moedertje vel over been is. Ze lurken haar helemaal leeg, het arme dier. Gelukkig krijgen ze nu uitmuntend restaurant-eten als bijvoer. Kwint weigert er nog een voet te zetten, sinds hij door de moeder weggejaagd is. Zwaar beschadigd kwam hij thuis, vooral zijn egootje, zoals altijd.

 7. “Men” wil hier ook weer een kat. Ze zijn inmiddels over de dood van Nico heen. Na de vakantie, zeg ik (uitstelgedrag)

 8. Er zijn er zeven in de aanbieding, allemaal even schattig. Maar na de vakantie zijn er zonder twijfel alweer nieuwe. 🙁

 9. De steriliseerketel ziet er inderdaad nog behoorlijk nieuw uit. is er ook zo’n ophaal systeem bij om de potten uit de ketel te ehijsen en ook een tussenring om de potten in twee lagen te kunnen verwerken ?
  Waarschijnlijk heb je al ooit aan onzinniger zaken 10 € uitgegeven, veel plezier met de aankoop.

 10. Ja, een ophaalsysteem en een thermometer. Je kunt ze vast ergens gratis krijgen, maar ik weet voorlopig niet waar en ik ben heel blij met deze aankoop, vooral omdat de verkopers zo sympa waren.

Comments are closed.