Raamschimmel

Nee, dit is geen paard van Sinterklaas dat een andere route neemt, maar een griezelig groeisel dat door 25 jaar nattigheid nu tot volle bloei is gekomen. We wonen in een huis dat ooit in 1980 is gekraakt en vervolgens door de Algemene Woningbouw Vereniging voor een symbolisch bedrag (?©?©n gulden) is gekocht en verbouwd tot halve onzelfstandige HAT-eenheden, als iemand nog weet wat dat zijn. We hebben een appartement en delen de keuken, en alle andere natte ruimtes.
Die AWV doet sinds enige tijd aan marktwaarde en andere commerci?´le flauwekul, dus die vinden dat ons communale systeem opgeheven moet worden, dan kunnen ze eens flink gaan verdienen, daar in die binnenstad van Amsterdam. Drieentwintig luxe appartementen scoort beter dan 23 HAT-eenheden, onzelfstandig of niet. Nu zijn de HAT-eenheden niet zo klein, mijn zolder is bijvoorbeeld meer dan 20 meter lang, ik heb een eigen keuken en wc, mij hoor je niet klagen.

Alleen het verdwijnen van het sociale karakter van zo’n woningbouwvereniging, ooit opgericht om de huizen eerlijk te verdelen, dat is ontluisterend. Als alleen de hele rijken nog in het centrum kunnen wonen, dan weet je dat dat tot sociografische ellende leidt. De huizenprijzen hebben hier krankzinnige hoogten bereikt, 1,3 miljoen hier en 2,1 miljoen daar voor suffe pandjes in saaie wijken. Een verdiepinkje voor 750.000. Etc.

Anyway, zolang ik hier nog zit, verlang ik wel dat de huiseigenaar enig onderhoud pleegt en dat doet hij mondjesmaat. Als je niet wekelijks zeurt, gebeurt er niks. Nu de buitenmuur begint weg te rotten, ga ik druk maar eens verhogen.

Maar ik begin deze week eerst met het verven van de raamkozijnen.