Sint Barbara

Op weg naar een reunietje van ons groepje dat onmiddellijk na het eindexamen een week naar Wales ging (1973), deden R. en ik in Utrecht het graf van A. aan, die vredig op Sint Barbara ligt. Ze was een van de eerste longkankerdoden in onze omgeving en zou zeker niet de laatste blijven.
Het leek een tijdje of iedereen aan de longkanker doodging: “ze vallen als rijpe appelen”, zou mijn vader gezegd hebben, ook alweer bijna vijftien jaar geleden overleden aan weer een andere vorm van kanker. Vrolijk word je er niet van, maar zo’n intieme begraafplaats biedt gelukkig wel enige troost. Een beetje tuinieren, tegen het graf praten, een gietertje legen, van die dingen. Tuinieren troost en ontspant, net als alle andere fysieke inspanningen die je voor je plezier doet.

Die avond verliep geanimeerd met een ouderwetse diashow, van onze Romereis uit 1972 en de aanleiding, het verblijf in Wales. Dat dit een beeldschoon land was, zagen we dankzij de dia’s nu pas echt, na 34 jaar. We kampeerden daar in een stukje priv?¬¨¬©-bos, naast een beek waarin we ons wasten en ons eten koel hielden. De herinneringen kwamen langzaam en soms abrupt weer boven: o ja, o ja!

Maar in Nederland met het Openbaar Vervoer ‘s avonds ergens heen gaan, neen, dat nooit meer. Aggressieve treinconducteurs, Centraal station afgesloten en even aggressief personeel bij de uitgang. En dan zijn ze verbaasd dat ze op hun bek getimmerd worden! We hebben ons kranig beheerst, maar het scheelde niet veel. Daar zijn we jammer genoeg nu te oud en te deftig voor.

2 thoughts on “Sint Barbara”

  1. Sint Barbara vind je overal. Utrecht, Amsterdam, Den Haag. (o.a.)

    Mijn middelbare school-reunie dateert alweer wat jaartjes terug. En idd ook enkele ontvallenen. Kanker, Aids enzo. Een paar jaar geleden een reunie gehad van de basisschool en gek genoeg: daar leeft nog iedereen!

    Wat heerlijk, die reis naar Wales. Ik heb destijds hemel en aarde moeten bewegen om een week naar Ameland te mogen… (hoe was dat spreekwoord ook alweer? Hoe de waard is…)

Comments are closed.