De Haynes

2cv repair
De Haynes

Onze buurman (UK) in Frankrijk wees me op het bestaan van de Haynes-sleutelgidsen (Owners Workshop Manual), die het sleutelen aan auto’s voor arbeiders verklaren. Bricoler voor dummies. Ik worstelde met de Vraagbaak van Olving, die me ooit honderd jaar geleden al in het duister liet tasten, omdat die ervan uitging dat je van de basis op de hoogte was.
Bijvoorbeeld: Verwijder De Bougies. Waar zitten die verdomde bougies en hoe krijg ik ze verwijderd? Waar dan en hoe? Om helemaal gek van te worden. Ja, dat lijkt zo eenvoudig als je het weet, maar als je voor het eerst met een automotor wordt geconfronteerd, wil je iets meer aanwijzingen.
Nu weet ik dat wel, zeker na de cursus Eendologie (in 1990, denk ik) van het Eende?´i, waar we wel de basics van het 2cv-sleutelen onderwezen kregen.

Maar zelfs al weet je waar alles zit en om welke schroefjes of palletjes het gaat, zie die dingen maar eens los te krijgen. Want dat is het grootste probleem van de eend: hij roest. Ik zit nog steeds met de bumper van februari. Wat zegt de Haynes hierover:

Due to their exposed locations the retaining bolts may well be rusty and difficult to remove. This being the case, clean them with a wire brush and soak in penetrating oil for a time before attempting to unscrew them.

Dat kan wel zo wezen, Haynes, maar zelfs na liters penetrating oil zit er geen enkele beweging in de bolts. Nee, dat lieg ik, 1 heb ik los. Het vervelende is dat die bouten een kruiskop hebben in plaats van een koppie waar ik mijn steeksleuteltje op kan zetten. Kruiskopkoppen zijn snel beschadigd als je een beetje geweld gebruikt. Daartoe krijg ik wel de neiging, als ik na uren pielen in een hernia-generende houding nog niks voor mekaar heb. Kapotslaan, kettingzaag, bijl, gillen.
Dit is allemaal luxe-onzin, want ondertussen zit lig ik dan wel in het Beloofde Land in mijn eigen schuur onder mijn eigen 2cv het roest te bewonderen. We gaan over een paar dagen op reis en nemen mee:

Garden preparation
Pompoenen, tomaten, prei, doperwten en dahlia’s

Volgens een andere buurman (FR) stonden de tulpen al een eind boven de grond. Dat gaan we dus – D.V. – dit weekend eens van dichtbij bekijken. Hoera! En dan heb ik waarschijnlijk weer iets meer zin om stukjes te schrijven.

6 thoughts on “De Haynes”

  1. Elz, voor die bouten heb je een kruiskop schroevendraaier nodig met een doorlopend bled tot achteraan het handvat. Als je begint te sleutelen zet je die schroevendraaier in de bout en geef met een hamer een ferme nijdige tik acheraan de schroevedraaier. Meestal komt de bout dan “al fluitend” los ! Geen tip Van Haynes maar van de ex-Belgsche wegenwachter. Trouwens die Haynes bestaat ook in het Frans. Sleutelen aan een 2PK met een Engelse “mode d’ emploi” is gewoon heiligschennis

  2. Ik wou dat het zo makkelijk ging, Jan, geen beweging in te krijgen. In het ergste geval boor ik de boel open.
    Maar wat die Haynes betreft, kom aan, we zijn Europeanen! Je tomaten groeien overigens als kool, ben benieuwd. Hopelijk is de maand mei deze keer warmer dan vorig jaar.

  3. Dat klopt van die hamer, werkt in 99% van de gevallen. En anders gewoon de moer kapot zagen. Dan tik je hem er ook zo uit. Heelijk, dat werken met je handen.

    Robert

  4. Alleen deed in februari de hamer bij de tweede bout zijn werk niet, wel bij de eerste. We proberen het nog 1 keer voordat ik de boel wegboor.

Comments are closed.