Beschaving

Tuinhuis in het bos
De oude tuin (1998)

Vroeger, toen ik nog dacht dat een volkstuin leuk was, had ik op N&G een tuin naast de grootste proleet van het complex, scuse my french. Laat ik niet verder ingaan op deze quaestie van lang geleden, want ik voel de adrenaline alweer uit mijn oren komen.
De kantine zat altijd vol met rokende mensen, de vrouwen hadden over het algemeen de nicotinehuid en -stem type Nel Veerkamp, en de mensen die een zin niet met godverdomme begonnen, moest je met een lantaarntje in het donker zoeken.

Moerascypres in de oude tuin
Moerascypres in de oude tuin (1998)

Ik ben natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld, want ik heb een aantal aanvaringen gehad die mijn bloed nog steeds doen koken, door de achterbakse eigen-volk-eerst-mentaliteit en grofheid waarmee e.e.a. werd gecommuniceerd. Hadden ze een schijn van beschaving, dan bleken ze bijvoorbeeld stiekem elektriciteit van de straatverlichting af te tappen, terwijl tegelijkertijd elk modern hulpmiddel zoals diezelfde elektriciteit met een calvinistische moraal van de hand werd gewezen, want je moest lijden, en zaken als accu’s, zonnepanelen (die meteen werden gejat, als je even niet oplette) en alles wat je nog verder nodig had, moest en moet handmatig versjouwd worden.
Toen ik van tuinpark was veranderd, was het iets beter, hoewel de mensen me wisten te vertellen dat de vorige eigenaar van mijn tuinhuis zijn zoon gewoon Godverdomme noemde en dat-ie, toen hij vond dat z’n andere tuinhuis niet hoog genoeg was getaxeerd voor de verkoop, de boel in de hens zette om zo het geld van de verzekering te kunnen opstrijken. Ja, die mensen heb je.

Dat grove en die weerzinwekkende mentaliteit steekt sinds enige tijd ook in het parlement z’n kop op. Ik kan in al die PVV’ers niets anders zien dan volkstuinders van de ergste soort. Xenofoob, bot, beledigend en als ze iets slimmer zijn, zo helemaal niet geestig provocerend (kopvoddentax), dat ik met oud-minister van jusitie C. Polak wil zeggen: zelfs als grapje niet leuk.
Ik begrijp de lol gewoonweg niet. Je kunt iemands politieke en/of religieuze opvattingen niet delen, maar is dat een reden om iemand te schofferen? Dat vinden sommige volksvertegenwoordigers wel. Als hun kiezers dat ook vinden, dan werkt de democratie naar behoren, dat is ook weer zo. Maar als dat betekent dat de omgangsvormen en de cultuur die van de volkstuinders worden, dan wordt het tijd om te verkassen. Dat is de hel, mensen.

12 thoughts on “Beschaving”

 1. Grappig, ik dacht altijd dat ik de enige was die hiet woord ‘proleet’ nog gebruikte (eens even checken bij de VBGBNWU).
  En wanneer er geen argumenten zijn, ach dan komt de ware aard boven.
  Ik zeg dat een PVV in de raad beter is dan een PVV in de oppositie: ze vallen vanzelf door de mand.

 2. Het is opmerkelijk dat ik dit tekstje gisteren al min of meer in mijn hoofd had, zonder dat ik uiteraard kon vermoeden dat Wouter Bos ermee zou ophouden.
  Dat nu Job Cohen politiek weer terug is met een stevige introductie, doet me genoegen, terwijl ik helemaal niet zo van de PvdA ben. Maar ik ben v????r.

 3. PVV = P double v = Partij wilders. Het heeft helemaal niks met iets ander te maken.

 4. En laat Wilders dat theeverhaal en multicultibandje tot in de eeuwigheid afdraaien, dat niemand het meer hoort. Hij kwam me gisteren voor als een lege huls.

 5. Ik heb het volste vertrouwen in Job. Die laat zich niet gek maken door Wilders. Maar wie wordt burgemeester van Amsterdam? Toch niet Guusje ter Horst. Lieber Eberhart.

Comments are closed.