Chopin

In het kader van Saars werkstuk over Chopin èn omdat het weer een grijze dag was, besloten we na de markt naar Nohant te gaan, 50 km hier vandaan. In Nohant staat het kasteeltje van George Sand, die, zoals misschien bekend, jarenlang verkering had met Chopin.


Het kostte nog flink wat moeite om door het centrum van La Châtre te komen vanwege allerlei onduidelijk omleidingen, maar toevallig kwamen we precies op tijd voor een rondleiding, dwz. wij waren de enigen en zonder gids kon je er niet in.
We kregen in rap Frans een heel verhaal te horen over het genie Sand, met wie ze het allemaal deed en hoe ze het kamertje van Chopin een extreme metamorfose had gegeven, nadat ze met een knallende ruzie uit elkaar waren gegaan.
Het hele verhaal ging volkomen voorbij aan Saar en Yeva, dus die kregen een foldertje in het Engels uitgereikt. Zijn er nog vragen? Neen, er waren geen vragen.

Het huis maakte een beetje de indruk van een vergroot poppenhuis, kleine stoeltjes en een gedekt tafeltje, kleine bedjes. Het interessantst was het theatertje, gebouwd in de oude kapel van het kasteel met weer een relatief grote poppenkast.
We moesten in de zomer weer terugkomen zei het meisje, dan was het park zo prachtig met bloeiende rozen etc. Ok, goed, goed, beloofden we.

Op de terugweg gingen we in een of ander tentje in La Châtre eten. De eigenaar bleek een dronken lor te zijn, die maar steeds beweerde dat zijn leven ten einde was, terwijl hij de foto’s van zijn pasgeboren kleinkind liet zien. Hij had geen kwaaie dronk, hij wilde alleen maar steeds aandacht van alle klanten.
Zijn dochter – moeder van zijn kleinkind – die de zaak runde, gaf hem op zijn kop. Hij zag desondanks kans de meisjes te vertellen dat hij nu deze koffie ging brengen naar die meneer daar en weet je wat? Weten jullie wat een auto is (voiture?), nou, die meneer heeft 1000 vrachtwagens! En drie vliegtuigen! En twintig auto’s! Jullie ouders zijn adorables, riep hij nog.

Toen Siebe ging afrekenen, probeerden we (Yeva en Elz) aan hem te ontsnappen door snel het pand te verlaten, maar hij had ons in de gaten en ik (Elz) ontkwam niet aan zijn omhelzing. Yeva stond al op het plein een eindje verderop. Die is een stuk slimmer dan haar moeder.

4 thoughts on “Chopin”

  1. George sand en Chopin zijn toch ook op Mallorca geweest, zij heeft er gellof ik een boek over die periode geschreven. Chopin was de hele tijd ziek, daarna was de relatie dan ook over.

Comments are closed.