Grote Nachtpauwoog


Iedereen een schone auto voor 1 mei

De eend startte onmiddellijk (kwestie van een goede garagist: Ruimzicht in Amsterdam) en wij, de drie meisjes gingen gezellig boodschappen doen.

Mevrouw de bakker begon een praatje! Dat betekent een grote stap vooruit op het gebied van de integratie. Ze is normaliter knorrig, om niet te zeggen zuur, maar deze keer kakelde ze er vrolijk op los, of we vakantie hadden, het standaardvragenpakket.

Onze slager, zijn neef althans, raadde al wat we wilden hebben, ook een soort integratie. Yeva was het opgevallen dat het handjegeven daar – de ultieme proef van inburgering – alleen gebeurt onder de mannen. Hee, waar hebben we dat eerder gezien?


Dit moet ook nog uitgemest

In plaats van helemaal niks doen, ben ik vanmiddag niet begonnen aan het nieuwe stuk tuin, of aan de klimop op de varkensstal, maar heb ik een spiksplinternieuw clubdakje op de eend gezet. Je hebt 2 soorten dakjes, ?©?©n dat je van buiten opent en dan oprolt, en ?©?©n dat je van binnen opent en dan openklapt. Dat laatste is het clubdakje. Je kunt hem ook verder oprollen als je je het dak helemaal open zou willen.
Het blijft een soort meccano, een schroefje hier en een schuifdingetje daar, een palletje in een gaatje en daar rijdt hij alweer, of zoiets.
Ik wist bij god niet meer waar ik de klemmetjes moest vastmaken, tot ik het na lang gestaar en gepieker plosteling weer wist: in dezelfde gaatjes als de zonnekleppen, o ja.


Grote Nachtpauwoog

Ik hoorde de grasmaaier van de Franse buren uit Chateauroux. Aan die brave Raymond hebben we meneer Bruneau te danken, onze topbetongieter en tegelzetter, de held van onze vloer.
We kletsten wat, over de kurkdroge vloer en over de tomatenplantjes, Coeur de Boeuf. De zijne waren al iets groter dan de mijne, maar we hadden allebei bij het planten en verspenen aan elkaar moeten denken. Hij waarschuwde nog voor de herten, die nomdunchien deze maand mijn moesappelboom gemold hebben. Die zijn ook dol op jonge tomatenplanten.
Zijn vrouw liet me onder de hortensia een enorme vlinder zien. De grootste Europese vlinder, de Nachtpauwoog. Ik schatte de spanwijdte van de vleugels op zo’n 12 cm. Yeva herkende hem meteen.

3 thoughts on “Grote Nachtpauwoog”

 1. Nomdunchien, is dat een eufemisme voor “nom de dieu”? Waar komt dat nou weer vandaan?
  “chien” -[engels]-> “god” -[achteruit]-> “dog” -[frans]-> “chien”
  Of zoiets?

  Vroeger wist ik de naam van bijna alle vlinders op onze vlinderstruik. Nu weet ik alleen nog maar dat het een vlinder is.

 2. Een hond idd, Stephan. Potverdomme, gadverdamma, potvolblomme, alles wat de gristenen ook niet leuk vinden.
  Die vlinder is wel 15 cm minstens.

 3. Super, zo’n buurman. De mijne zit op Kreta, te blauwbekken, terwijl hier de mussen uit de dakgoot rollen, haha. Sprak gister onze vorige buur, die zat in Barcelona, in de regen. Wij in L. met een roseetje op ons eigenste terras. Het kan verkeren.

Comments are closed.