Verdwaald

Als je ge????nteresseerd bent in oude Franse landkaarten, om bijvoorbeeld te zien of het dorp waar je huis staat al in 1768 bekend was, kun je naar de digitale nationale bibliotheek van Frankrijk, als je tenminste de weg kunt vinden op de site. De pech is alleen, dat je maar een fractie van de kaart te zien krijgt en dat je zo’n kaart moet bestellen, als je hem helemaal wil zien.

Al een hele tijd geleden las ik bij het vrolijke weblog Hollandais en France dat ene Sylvain Chardon een manier had gevonden om de blokjes van 256×256 px waar deze zg. Cassini-kaarten uit bestaan aan elkaar te plakken en er een hele kaart van te maken.
Althans in de browser lijkt het een hele kaart, maar het zijn feitelijk 384 losse plaatjes, zoals dit:


Rechterbovenhoek van kaart 32

Nu is het gekkenwerk om al die kleine kutplaatjes aan elkaar te plakken, zeker voor iemand met het geduld van hongerige peuter (ik), maar met een stapel schermafbeeldingen is het te doen. Er bleven er nog 40 over en met behulp van het canvas als ijkpunt is het me gelukt de hele kaart in 1 jpg (6500 x 4000 px) te gieten. Mopper, mopper, vloek, vloek, dat wel.
De firma Profotonet uit Gouda heeft hem binnen 2 dagen keurig geprint en thuisbezorgd, voor slechts 25 euri + verzendkosten.

Deze zelfde Franse digitale bibliotheek gallica.bnf.fr bevat ook ander prachtig beeldmateriaal, zoals foto’s van Eug?¬¨?Üne Atget.

Daar kwam ik achter toen ik daar in het wilde weg aan ‘t rondhollen was, want zoals gezegd, van de navigatie van Franse sites snap ik nooit ene lor.

Ze hebben werkelijk de prachtigste dingen, de illustraties bij de fabels van Esopus, plaatjes van middeleeuwse manuscripten, het houdt niet op. Maar waar hebben ze nu die Cassini-kaarten gelaten? Ik vind ze niet meer terug.